Félelmetesen sokat tudnak majd rólunk a jövő randiappjai

17/11/03 péntek
ujnemzedek.hu
Beléd lát a Tinder.

Azzal, hogy hozzáférést adsz a társkereső appoknak a többi online profilodhoz, hihetetlen pontossággal mérhetik fel, milyen ember vagy valójában. Vagy éppen óriásit tévednek.

Jelenleg két féle randioldal és randiapp létezik. Az egyik regisztráció után űrlapokat töltet ki veled, hogy többet tudjon meg rólad, és a felhasználók által elmondottak alapján állítja össze az adatbázist, amiben aztán keresgélhetik egymást a társra vágyók. Ez persze akár automatikusan is össze tudja párosítani azokat, akik elvileg összeillenek az adatok alapján.

A másik féle társkereső hozzáférést kér az online profiljaidhoz, és az ott talált adatok alapján mondja meg, hogy milyen ember is vagy te valójában. A Facebookhoz, Spotify-hoz, Isntához, Twitterhez kapcsolt appok láthatják, miket lájkolsz, milyen zenét hallgatsz, hova jársz gyakran, kikkel szerepelsz egy fotón, milyen eseményeket osztasz meg, milyen csoportoknak vagy tagja, és így tovább.

Az egyre fejletteb algoritmusok a folyamatos átfésülés és a több forrásból származó adatok alapján akár egy ilyen profilt is összeállíthat rólad:

Hétvégente gyarkan szeret túrázni, hétköznap esténként pedig főleg belvárosi éttermekben vacsorázik a barátaival, akik többségét még a középsikolából ismeri. Szereti az állatokat, két labradorja van, akiket szintén visz magával a kirándulásokra, ilyenkor általában a Volvo V40-essel mennek.

De akár egy ilyen is összejöhet:

Napjai nagyrészét főleg otthon tölti, inkább a sötétebb, depressziósabb zenéket kedveli, és kevés emberrel tartja a kapcsolatot. Ritkán jár szórakozóhelyeken és akkor is csak kevés időt tölt el ott, mielőtt hazaindulna. Szereti a fegyvereket.

A jövőben kifejlesztésre kerülő algoritmus felépítésétől és hibáitól függően ez persze lehet ugyanaz a személy is, akinek így már elég komoly hatással lehet az életére, hogy a cég fejlesztői melyik gombokat merre csavargatják.

Ahhoz, hogy a fiatalok az online térben is védettebbek legyenek a támadásokkal szemben, az Új Nemzedék a Digitális Immunerősítő Programmal járul hozzá. Csekkold!