Ezt kell tudnod a szerelemről!

18/03/05 hétfő
ujnemzedek.hu
Mi a szerelem? Tényleg csak biokémia? Vannak olyan pszichológiai hatásai, ami az egész testünkre kihatnak!

Mindenki a megoldóképletekre kíváncsi, csak hát a szerelem, az nem matematika, nincs hozzá használati utasítás. Most összeszedjük a legfontosabb tényeket és tudományos megállapításokat vele kapcsolatban.

A legfontosabb infók a szerelemről - tudományos szempontból

A New York-i Stony Brook Egyetem kutatói vizsgálataikba olyan házaspárokat vontak be, akik több mint húsz éve esküdtek örök hűséget egymásnak, másrészt kontrollcsoportként a kutatásban újsütetű szerelmesek vettek részt - olvasható a The Sunday Times honlapján. A résztvevőknek MRI-vizsgálat közben mutatták házastársuk, szerelmesük fényképét, s figyelték az agyban felszabaduló boldogsághormon (dopamin) mennyiségét. Az agyi vegyi folyamatok tanúsága szerint a régi házasoknak körülbelül a tizede ugyanolyan vonzalmat érez férje, felesége iránt, mint szerelmük hajnalán. A vizsgálat megdöntötte azt az általános nézetet, miszerint az idő múlásával lanyhul a vonzalom. Az eddigi feltételezések szerint az első töréspont a romantikus kezdetektől számított 13-15 hónap után várható, a második pedig 3 év múlva. Közismert, hogy milyen veszélyeket rejt egy kapcsolatra a kritikus hetedik év, tíz év múltán pedig a házasság érzelmileg kihűl. Az eredmények a kutatók számára is váratlannak bizonyultak. Mint Arthur Aron, a Stony Brook Egyetem pszichológusa bevallotta, önbecsapásnak tartotta, amikor a házastársak egymáshoz való vonzódásukról beszéltek. Ám a férj agyában felesége fényképe láttán kiszabaduló boldogsághormon azt igazolta, hogy mégiscsak létezik igaz szerelem.

És akkor még nem beszéltünk a feromonokról

Ezek irányítják ugyanis a nemi viselkedésünket. Az első ilyen felismert feromon az androsztenon volt, amit a férfiak szervezete akaratukon kívül kiválaszt, és vonzza a nőket. Kétféle feromon létezéséről tudunk jelenleg: az androsztenon és az androsztedion nevű tesztoszteronszármazékokról. Az androsztenon nőkben és férfiakban egyaránt jelen van, míg az androsztedion kifejezetten a férfiaknál mocorog.

mountain highland cloud sky summit ridge peak hill cliff rocks landscape nature valley sunny day people couple travel outdoor adventure millennials hug kiss love
Forrás: Stocksnap

Na, de tudományosan megállapították, hogy a plátói szerelem sincs ránk túl jó hatással

A viszonzatlan/lehetetlen szerelem sokkal erősebb sokszor, mint egy hús/vér valós kapcsolat. Miért van ez? 

Csináljunk egy gondolatkísérletet! Voltál már úgy, hogy megismerkedtél valakivel, és megőrültél érte, voltak pillangók a gyomorban és aztán veszettül szenvedtél miatta, mert úgy érezted, ő lett volna a tökéletes? Folytatva a kísérletet néhány év múlva összefutsz az illetővel, és azt kérdezed magadtól: Most komolyan miatta voltam úgy oda? Mi fogott meg benne egyáltalán?

Ha ismerős a jelenség, akkor nagyon könnyen érthető, hogy miről is van szó. A beteljesületlen szerelmünk tárgyáról csak nagyon kevés információnk van. Alig ismerjük tulajdonképpen, és a legtöbb tulajdonságáról fogalmunk sincs, tehát mit teszünk? Kiegészítjük az információnkat a képzeletünkkel. Ha egyszer tett egy kedves gesztust, akkor biztosan kedves, és jószívű. Ha éppen valamilyen munkahelyi sikert mesélt el, akkor biztosan általában is sikeres a munkájában. A találkozások alkalmával igyekszünk a legjobb oldalunkat mutatni, amit hiányzó tapasztalat híján a képzelet még fel is tupíroz, tehát eleinte nem a személybe vagyunk szerelmesek, hanem a róla kialakított képbe. A beteljesületlen szerelmek azért olyan lángolóak, mert a fantasztikus partnerről kialakított képet nem rontja el a valóság. Akivel együtt élünk, annak látjuk a számunkra kevésbé vonzó tulajdonságait is. A tartós együttélés titka, hogy ki kell bírnunk, amikor összeomlik a kezdetben kialakított fantáziakép, és tudjunk őszintén kíváncsiak lenni párunk valódi énjére.

Komolyan veszélyes a szerelem, ha nem múlik el pár év után?

A szerelmi kórságot ókori orvosok valahol a melankólia és a gutaütés között helyezték el a betegségek rendszerében. Különleges fürdőkkel és sporttal enyhítették volna a tüneteket, elűzésének leghatásosabb módjának pedig a házasságot tartották. Mostanra már egészen pontosan meghatározható, milyen kémia anyagok felelősek a mámorító állapotért. Dopamin-, a PEA (fenil-etil-amin)- és az oxytocinkoktél – tudományosan így írható le a szerelem. A dopamin, a PEA és az endorfinok intézik a boldogságérzetet, az eufórikus állapotot, a pirulást és a szapora szívdobogást. A harmadik alkotóelem, a szerelemhormonnak is nevezett oxytocin felelős a buja álmokért. 

A szerelemnek múlnia kell?

Amerikai kutatók MRI készülékkel vizsgálták egymásba fülig szerelmes párok agyát. Az alanyoknak képet mutattak párjukról és megfigyelték az agy melyik területe aktivizálódik. Meglepőnek tűnhet, de az eredmények azt mutatták ezek pont azok a helyek, amelyeket a kábítószerfüggőkkel végzett vizsgálatoknál is megfigyeltek. A magyarázat szerint ugyanúgy sóvárgunk a szerelemre, ahogy a függők a drogok okozta érzésekre. A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy az idő múlásával megfigyelhető-e bármilyen változás az agyban. A 10-20 éve együtt élő pároknál is megfigyelhető volt a pozitív érzelmi válaszreakció, de elsősorban a kötődéssel és a jutalmazással összefüggésben álló területeknél.

A rózsaszín köd

Kutatók felfedezték, hogy az agy kritikáért, negatív érzelmekért, a megbízhatósággal kapcsolatos kételyekért felelős területei ebben az állapotban, azaz a kapcsolat elején egyszerűen inaktívvá válnak. Ez okozza, hogy a másikat tökéletesnek, hibátlannak látják ilyenkor a szerelmesek. A szakértők szerint erre a különös érzékcsalódásra a fajfenntartás miatt van szükség, hiszen, ha egyből észrevennénk a másik hibáit, nem alakulhatna ki a hosszútávú kötődés.

A szerelem veszélyes

Ez a különleges állapot azonban hatalmas megterhelést jelent a szervezetnek: a lángoló érzelmek miatt elfelejtünk enni, kevesebbet alszunk, ingadozik a hangulatunk és koncentrálási zavaraink is lehetnek, ami miatt veszélybe kerül a fajfenntartás. Az eufóriáért felelős kémiai anyagok hatása nagyjából két év után tehát csökkenni kezd, és helyükre a kötődésért felelős anyagok lépnek, amelyek megfelelő „alapot” teremtenek a gyermekvállaláshoz.  

Végezetül pedig pár érdekes pszichológiai tény a szerelemről, amit még biztosan nem tudtál!

1. Az emberek gyakran szeretnek bele olyan személyekbe, akik hasonlítanak rájuk. Persze ez nem azt jelenti, hogy ugyan úgy öltözködnek például, ezek inkább a belső tulajdonságokra vonatkoznak: hasonló álmok és tervek, hasonló gondolkodásmód, egyforma értékrend, kb. egyforma élettapasztalatok. 

2. Az sem meglepő, ha valaki olyan partnert keres - persze nem tudatosan - mint az egyik szülője. A lányok az apjuk mintájára, a fiúk az édesanyjukéra. 

3. Az illatok is szerepet játszanak, főként a nőknél. A menstruációs ciklus alatt különböző módokon érzékelik az illatokat - ezért lehet, hogy valami épp szimpatikus nekik, vagy épp taszító. 

4. A nyitott testtartás bejövős lehet, mert az ilyen pózokat gyakran használó emberekről könnyebben feltételezik, hogy nyitottak és kedvesek. 

5. A magas pasik sokkal vonzóbbak a nők számára, mint az alacsonyabbak. 


Forrás: Unsplash

6. Sztorizás mindenek felett: elvileg az ijesztő, extrém, pozitív vagy negatív történetek mesélése, megosztása is összehozza az embereket.  

7. Közelség: akik közel laknak egymáshoz többször találkoznak, észreveszik egymást, nagyobb esély van rá, hogy kapcsolatot teremtenek. Itt főként a szoba és koliszomszédokra gondoltak a szakértők.

8.  A mosoly nagyon vonzó tud lenni, mindkét nemnél. Felmérésekből kiderült, hogy aki sokat mosolyog, az jobban tetszik az embereknek, mint aki nem. 

9. A legjobb módja a szerelem megtalálásának a randi és a találkozások. Kérdésekkel és közösen eltöltött idővel könnyebben közelebb kerülhetünk a kiszemeltünkhöz. 

10. Szép dolog a szerelem, csak épp aludni nem fogsz miatta. A dopamin és a szerotonin betársul a szerelemhormonhoz, amit feniletilaminnak hívnak és aktiválják a szervezetünket. Az általuk létrejött vegyület végigáramlik az ereinkben és emiatt érezzük, hogy majd kicsattanunk az energiától. Amikor a szerelem vegyülete hatalmába kerít minket, lecsökken az alvásigényünk, az éhségérzetünk és megnő a fáradtság- és fájdalomküszöbünk is. Röviden ennyi lenne a nagy bumm kémiai szempontból, de nem állunk meg, erről többet itt olvashatsz.