Ezek a szörnyetegek garázdálkodnak a rémálmokban

16/10/03 hétfő
ujnemzedek.hu
A világ különböző pontjain különböző rémek terrorizálják az alvó embereket.

Nincs olyan ember a Földön, aki ne élt volna át már élete során legalább egy rémálmot, amiben egy gonosz „valami” ráült a mellkasára, kergette meg, vagy csak simán bámulta, hogy kitörje a frász. A tudomány persze már megmagyarázta, hogy mi állhat a jelenségek mögött: stressz, lefekvés előtti bőséges vacsora, vagy kulturális sokk – a lényeg az, hogy a rusnya teremtések már csak az agyunk szüleményei, a fizikai tünetek mögött vagy az életvitel, vagy egész egyszerűen a kaja áll. 

Az álmokban felbukkanó szörnyalakok kinézete kultúránként változik – nézzük hát, kik szívatják bolygónk lakóit!

Batibat

Ez a rusnya izé a Fülöp-szigetek környékén hozza a frászt szerencsétlen szundikáló embertársainkra. A Batibat a helyi folklór szerint rossz szellem, aki ilyen csúf alakot ölt. Alapból egy fában lakik, de ha a fát kivágják, és abból házat építenek, a Batibat berág, és amikor a házban lakó elszenderedik, fogja a tohonya hátsó fertáját, és ráül az alvó ember mellkasára, arcára, hogy aztán kinyomja belőle a szuszt. Előfordul, hogy az illető meghal álmában. A filippínók ezellen a nagylábujj megmozgatásával tudnak védekezni. A tudományos megoldás persze jóval egyszerűbb: kutatók szerint az elalvás előtti túlzott szénhidrátbevitel az egyébként egészséges embernél is képes szívritmuszavart kiváltani. Akin a Batibat ücsörög, az valószínűleg jól bezabált lefekvés előtt.

 

Dab Tsog

Ez a szőrös terrorcsomag egy ázsiai törzs, a Hmong folklórjában ismert démon. A Batibathoz hasonlóan ő is szeret embereket kinyiffantani alvás közben. Érdekesség, hogy amikor a Hmong törzs tagjai Amerikába vándoroltak, akkor szép számmal haltak meg álmukban – akik túlélték, arról számoltak be, hogy ez a jószág próbálta eltenni őket láb alól.

 

Baku

Nem, nem Azerbajdzsán fővárosa, hanem egy japán démon, aki mindenféle állatokból épül fel – az ökör farkából, a medve testéből, elefánt ormányából. Ő annyira nem tróger, mint az előző két versenyzőnk, ugyanis Baku álmot eszik – a rémálomból ébredő japán gyerekek szokták látni. Baku közbenjárása a rémálmok megszüntetésére nem olcsó – sokszor az álmodó reményeit és motivációját is elszívja.

 

Lidérc

Ez hazai, a miénk, mint a Pick szalámi, meg Dzsudzsák bal lába. A lidérc pont ugyanolyan görény, mint Dab Tsog, meg a filippínó kuzinja, ráül az ember mellkasára, és nyomja. A Pallas Nagylexikon is megemlékezik a lidércnyomásról: az a sajátos és nyugtalanító, félálomban jelentkező érzés, mely szerint az alvón mintha valamely súlyos teher, szörnyeteg, boszorkány vagy ehhez hasonló valamely rémjelenség ülne, s amely az alvót mintegy elzsibbasztja, tétlenné és bénulttá tenni látszik. Felébredéskor az egyén élénken izzad, szive hevesen dobog és élénk izgalma csak lassanként csökken. Ideges egyének, főleg hiszteriás nők gyakran szenvednek ily nyugtalanító álomban. Tehát az ideges alkat magában véve diszponál a L.-ra; élénk álmu avagy kövér egyének, akik este bőséges vacsorát élveztek, szintén érezhetnek L.-t. Utóbbi rendszerint ideges hajlamnak levén egyik nyilvánulása, ellene észszerüen csakis a test edzésével küzdhetünk, tanácsos este csakis könnyü vacsorát elfogyasztani.

 

Mare

A lidérc angliai tesója, általában jó nő, és ennek is az a fétise, hogy ráüljön az emberek mellkasára. A Mare szó egyébként még a régi északi nyelvjárásból maradt fenn.

 

Dzsinn

A törököknél a rémálmokban megjelenő Dzsinn lefogja az áldozatot, és megkötözi. Azonban a bátor álmodók megpróbálkozhatnak leverni róla a kalapot – ha ez összejön a Dzsinn azonnal az álmodó szolgájává válik.