Ez történne, ha abbahagynánk a fürdést

16/10/12 szerda
ujnemzedek.hu
Az emberi bőrön tiszta állapotban is majdnem ezer különböző baktérium és nyolcvan különböző típusú gomba található. Mielőtt bárki elszaladna, hogy csiszolópapírral nyomja végig a hónalját, szólunk: ezek a bacik teljesen rendben vannak, azért vannak ott, hogy segítsék a bőr tisztán tartását.

Mi történik, ha abbahagyjuk a fürdést?

A dolog egyértelmű: nem tudunk megszabadulni a kórokozóktól. Bármihez is érünk hozzá, onnan baktériumok kerülnek a bőrünkre, legyen szó a vécédeszkáról, egy kilincsről, vagy egy busz kapaszkodójáról.  Ha nem mossuk meg a kezünket, akkor onnan már a baciknak egyenes út vezet a szánkhoz, szemünkhöz, orrunkhoz, aminek az eredménye nem más, mint az influenza, a hasmenés, meg egy tucat egyéb kellemetlen betegség. Fürdés híján a kosz, a halott bacik, az izzadtság és a zsír csak gyülemlik, jönnek a pattanások, mitesszerek, akik pedig alapjáraton küzdenek velük, azok fürdés híján csak rosszabb dolgokra számíthatnak.

De akkor hányszor kell fürdeni, és mitől leszünk büdösek?

Azok, akik rendszeresen mozognak, a napi egy fürdés mindenképpen ajánlott. A kanapéhuszárok – testmozgás híján – csupán hetente háromszori fürdéssel is nyugodtak lehetnek. Egyébként általános tévedés, hogy a testszag kialakulásáért az izzadtság a hibás. A verejték ugyanis szagtalan, a bűzt a baktériumok okozzák, akik az izzadtságban található proteint kezdik megzabálni. Megoldás? Fürdés!

Forrás: HuffingtonPost