Ez történik az agyaddal, amikor nyaralsz

17/07/10 hétfő
ujnemzedek.hu
Ha csak egy kicsit is dolgoznál nyaralás közben, jusson eszedbe, hogy becsapod az agyad: azt fogja gondolni, hogy nincs is vakáción.


Forrás: Unsplash

Épp a parton fekszel egy kiterített pléden vagy egy nyugágyban, viszont egy kis hang ott motoszkál benned és nem hagy nyugodni:

  • meg kell nézned a céges e-maileket,
  • rá kell csörögnöm a többiekre, hogy minden rendben van-e,
  • na jó, legalább csak a Facebook-ot ellenőrzöm

Ha ezek után telefont és laptopot ragadsz, hogy harminc percet dolgozz, elég nagy hibát követsz el. 

Az agyad totál nem vágja majd, hogy nyaralsz.

A Texas Egyetem legújabb kísérletében azt vizsgálták, hogy miként hat ez a minimális munkavégzés az agyunkra. A HomeAway szállásfoglaló céggel karöltve végezték a kutatásukat, amelyből az derült ki, hogy napi egy óra munkavégzés is elég a nyaralásunk alatt ahhoz, hogy 43%-al rosszabbul emlékezzen az agyunk a nyaralásra. 

El is magyarázták, hogy miért van ez.

Hogy emlékezzünk a nyaralásunkra két dolgot kell figyelemben tartanunk:

  • elkötelezettség: Energiát kell belefektetni abba, hogy ne foglalkozzunk semmi mással, csak a pihennéssel és azzal, hogy jól érezzük magunkat.
  • megkülönböztethetőség: Olyan dolgokat kell csinálnunk, amit nem csinálunk a hétköznapokban. Ez konkrétan a pihenés, kikapcsolódás esetleg sport vagy kiránydulás. 

Forrás: Unsplash

Miért ez a két dolog a lényeges?

Azért nem emlékszünk arra, hogy miket ebédeltünk a múlt héten, mert minden nap ebédelünk és az ebéd csak ebéd. Folyamatos tevékenység, berögzült cselekvés, akár a munka. Ha nyaralás során észben tartjuk, hogy elkötelezettnek kell lennünk és csak a pihenésre kell koncentrálnunk, akkor sikerül olyan dolgokat tennünk, amiket a hétköznapokban nem teszünk, vagyis a megkülönbözetett tevékenységek révén sikerül átadnunk magunkat a nyaralásnak, feltöltődésnek. 

Ha ezeket nem vesszük figyelembe és még a vakáció alatt is melózunk napi egy-két órát, az agyunk majd úgy éli meg, mint egy ebédet. Azt fogja gondolni, hogy ez is csak egy munkanap, max rövidebb, de nem fog kikapcsolni, nem ér majd semmit, hogy leléptünk munkából, mondjuk öt napra. 

Forrás: Unsplash

A Texasi Egyetem pszichológia professzora és vezető kutatója, Art Markman úgy véli ironikus, hogy mennyit álmodozunk arról, hogy vakációzni megyünk, aztán mikor ott vagyunk mennyire nem megy nekünk. "Ha belegondolunk úgy néz ki a napi rutinunk, hogy ébredés után már egyből csekkoljuk az üzeneteinket a telefonunkon. Aztán napközben is nehezen bírunk ki 15 percet análkül, hogy ne nézzünk rájuk. Amikor elmegyünk nyaralni és próbáljuk megúszni az üzeneteket, értesítéseket, akkor is ki vagyunk téve a kísértésnek, hiszen ott villog a zsebünkben a mobilunk. Valljuk be, gyakran elcsábulunk."

A munka stresszes és feszültséget kelt bennünk, nyaralás során pedig pont ezt akarjuk levezetni és elkerülni. Szeretnénk ha a vakációnk során örömöt, boldogságot és felszabadultságot érzünk, de ha engedünk a munka csábításának, csak fenttartjuk magunkban az általa okozott stresszt. 

Limitáljuk a technikát

Markman szerint azokkal van a legnagyobb baj, akik a laptopjukat is magukkal viszik nyaralni, mintsem akik csak az okostelefonjukat használják. A laptop hatékonyabb, hiszen a mobilunkon nincs kedvünk hosszú üzeneteket pötyörészni és oldalakat átböngészni. Úgy véli, hogy ilyenkor ki kell kapcsolni az értesítéseket, le kell némítani a chatbeszélgetéseket és átadni magunkat az élményeknek. Szerinte inkább az élmények megörökítésére kell használni a kütyüinket: családi fotók, utazós videók stb.

Forrás: fastcompany