Ez a három tanács segít, hogy megtaláld a közös hangot a családoddal

19/01/10 csütörtök
ujnemzedek.hu
A következő pár tipp abban segít neked, hogy könnyen megtaláld a hangot a családtagjaiddal.

Minden családba vannak összezörrenések, de ha megfelelő kommunikációt használtok, ha tisztelettel és empátiával fordultok egymás felé, akkor biztos lehetsz abban, hogy sosem fogtok eltávolodni egymástól.

Hogy mire is gondoltunk egészen pontosan, azt összefoglaltuk három pontban:

Az első és legfontosabb, hogy jól kommunikáljatok a családotokon belül.

Ide olyan dolgok tartoznak, mint például az, hogy tiszteljétek egymás mondanivalóját. Amikor valaki véleményt nyilvánít, ne szakítsátok félbe, ne hurrogjátok le egyből, hogy ez marhaság, engedjétek, hogy befejezze, amit elkezdett. A nyitott kommunikációs csatornák kialakítása és megtartása segít abban, hogy kialakuljon a bizalom a családtagok között. Ha a szüleid meghallgatnak és figyelnek miközben elmeséled mi bánt téged, az bizalmat ébreszt benned és legközelebb is így fogsz tenni.

Kerüljétek a kemény kritikát és az ítéleteket, adjátok meg a lehetőséget egymásnak, hogy kifejezhessétek az érzelmeiteket. Amikor az embereket erős kritika vagy bírálat éri, hajlamosak lesznek arra, hogy bezárkózzanak és eltitkolják valós érzéseiket.

Az aktív figyelem sokat lendíthet a dolgon. Ezt azt jelenti, hogy amikor valamelyik családtagod elmeséli, mi bántja, mi történt vele vagy épp miért boldog, akkor te meghallgatod de úgy, hogy közben figyelsz rá. Az nem számít aktív hallgatásnak, hogy hagyod a másikat beszélni, közben te meg már rég a vacsira gondolsz vagy a telefonodon pötyögsz. Miközben hallgatod a másik felet kérdezz tőle, nyiss felé, ha valamit nem értesz meg, kérd, hogy magyarázza el újra. Ha tudsz adj tanácsot, mondj véleményt, segíts fontos döntések meghozatalában.  

Fejezd ki a szeretetedet: apró verbális és nonverbális gesztusokkal sokat segíthetünk a jó kapcsolat fenttartásában. Néha elég egy jó szó, például a „köszönöm”, „szeretlek”, „finom volt a vacsora”. Máskor jobban esik a másiknak egy ölelés, egy beszélgetés. Fontos, hogy ismerd fel, mire van épp szüksége a családtagodnak.

Töltsetek együtt minőségi időt.

Nem kell minden héten elutazni valahová, de időnként egy közös kirándulás vagy séta a városban összehozhatja a családot. Hétvégente érdemes egy estét közös filmezéssel vagy társasozással tölteni – ez is szuper módja annak, hogy közösen töltsetek el időt. Arra ügyelj, hogy ebben a kis időben mindenki tegye el a telefonját, hogy egymásra tudjatok figyelni.

Legyenek közös tevékenységeitek, rutinjaitok. Reggelizzetek együtt, amikor tehetitek, nevezzetek ki egy napot, amikor mindenki együtt vacsizik. A rutinok segítenek összehozni a családot, csökkentik a stresszt, és létrehoznak egy stabil, kényelmes környezetet.

Fontos időt szentelni a születésnapokra és névnapokra is. Persze ne az ajándék legyen a legfontosabb tényező, hanem az együtt töltött idő!

Vegyétek ki mind a részetek a házimunkából. Egyrészt hamarabb végeztek vele, másrészt közben is tudtok beszélgeti, kommunikálni. Harmadrészt, annál gyorsabban tud mindenki a saját dolgával foglalkozni.

A konfliktusok kezelése fontos.

Tiszteld a szüleid, hiszen gondolj csak bele: a legjobbat akarják neked! Gyerekkorod óta vigyáznak rád és óvnak mindentől, sosem akarnák, hogy bajod essen. Törekedj arra, hogy beszélgetéseitek során türelmes legyél, magyarázd el a gondolataid, terveid, hogy ők is megértsenek – ne feledd, nem gondolatolvasók, hogy beszélgetés nélkül tudják, mire vágysz.

Próbáld meg a szüleid szemszögéből nézni a dolgokat. Nyugodj meg, ne kapd fel a vizet, ha valamit nem értenek – generációs különbségek vannak köztetek. Ha nem avatod be őket azokba a dolgokba, amiket szeretsz, hogy várhatod el, hogy csak úgy megmondják?

Keress kompromisszumokat a szüleiddel és a tesóddal/tesóiddal is. Kerüld a másik személy megalázását és hibáztatását. Üljetek le, beszéljétek meg, érveljetek és meglátod sokkal egyszerűbb lesz így döntéseket hozni.

Forrás: Wikihow, Kiemelt kép: Pixabay