Ettél ma már fehér csokit kaviárral? – VIDEÓ

16/11/22 kedd
ujnemzedek.hu
9 főzési technika tudományos alapokon

Ahogy tudjuk,a legfinomabb kaják a megfelelően megtervezett kémiai reakciók és a megfelelő időzítés kombinácijából jönnek létre. A sütésen, főzésen, mikrózáson kívül van még azonban néhány olyan technika, amivel tökéletesíteni lehet a főzés folyamatát. A SciShow Youtube-csatorna gaszrto epizódjában kilenc, tudományos alapokra épülő technikát ismerhetsz meg.

Kaják párosítása: Ez az egyre divatosabb, sokszor pózerkedős molekuláris gasztronómián alapul, amikor részecske szinten párosítják össze az ételeket, hogy egy harmadik élményt kapjunk mi, fogyasztók. Tudtad, hogy a fehér csoki és a kaviár remekül passzol? Amikor eszel, az ízlelőbimbóid elküldik a kaja ízét agy agyadnak, de az ételek aromáját, zamatát főleg az illatok határozzák meg. Ez a technika az orrod stimulálásával játszik

Metilcellulóz: Ez a cucc képes rá, hogy hidegen olvasszon, és melegen dermesszen meg ételeket. A meleg fagylalt is így készül.

Gyorsfagyasztás folyékony nitrogénnel: Szuper lágy, krémes ételek készíthetők a technikával, főleg fagyiknál tapasztalhatjuk a hatását.

Sous vide: a hőmérséklet tökéletes szabalyozása főzés közben a vákum segítségével.

Spherification: zselésítés mindenhol!

Transzglutamináz: húsragasztó, amely bármilyen húsok mixét teszi lehetővé akár egymással, akár más összetevőkkel. Így készül a hústészta, bármi is legyen az.

Vattacukor: a cukor kristályaiból folyadék lesz, majd újra elkezd szilárdulni, miközben formázhatóvá válik.

Maltodextrin: képes bármilyen folyadék halmazállapotú eledelt porrá vagy krémszerűvé varázsolni. Ez kell a mogyorókrémhez.

Ízes habok: a folyadékok levegővel történő felturbózása eredményezi a sűrű vagy éppen lágyabb habos kajákat