Erre figyeljetek, ha idén egyetemre jelentkeztek!

20/01/27 hétfő
ujnemzedek.hu
Változnak a felsőoktatási felvételi kritériumai, amelyekre érdemes figyelni a február 15-én záruló felvételi időszak során.

Azok a diákok, akik főiskolai, vagy egyetemi tanulmányaikat 2020 szeptemberében tervezik elkezdeni, február 15-ig kötelesek leadni a jelentkezésüket. Azonban a korábbi évekhez képest módosult a felvételi eljárás, ami befolyásolhatja az érettségire előtt álló tanulók felkészülését.

Az érettségizőknek ettől az évtől kezdve kötelező legalább egy tárgyból emelt szintű érettségit tenniük, ha alapszakos, illetve osztatlan mesterszakos képzésekre jelentkeznek. Az új szabály alól csupán néhány szak képez kivételt. A felvi.hu-n megtalálható információk szerint ezt a szabályt csak akkor nem kell alkalmazni, ha a felvételiző olyan képzésre jelentkezik, amelyen a felvételi összpontszámot kizárólag a gyakorlati vizsga alapján állapítják meg (pl. edző alapképzési szak, művészet és művészetközvetítés képzési terület szakjai, illetve a kétszakos osztatlan tanár szakok, amelyeknél csak gyakorlati vizsga van).

A pontszámítás kritériumai nem változnak, az érettségizőknek a továbbiakban is figyelnie kell arra, hogy egyes szakoknál csak a megadott tárgyakból tett emelt szintű érettségiből juthatnak többletpontokhoz. Az ezzel kapcsolatos konkrét tudnivalókról, valamint a pontszámítás további kritériumairól innen tájékozódhattok, a felsőoktatási felvételi eljárás menetével kapcsolatban pedig a Felvi tájékoztatója lehet segítségetekre.

 

Borítókép: pixabay.com