Erős vagy mentálisan? Ez lehet a hátulütője!

16/10/03 hétfő
ujnemzedek.hu
A sportolóknak elengedhetetlen képesség a győzelem megszerzéséhez, de a hétköznapok leküzdéséhez is hasznos tulajdonság a mentális erősség. Azok, akik fejben keményebbek, mint az átlag, jobban alszanak, kevesebbet stresszelnek, általánosságban véve boldogabbak, sőt, még többet is mozognak, mint azok, akiket simán legyűr egy átlagos hétfő.

Ezekre a megállapításokra egy átfogó kutatás során jöttek rá a pszichológusok, melyben a fiatalok mentális erősségét vizsgálták. Kiderült ugyanakkor, hogy mint mindennek, ennek is van egy árnyoldala. A jelenség ugyanis könnyen machiavellizmusba csaphat át, aminek a lényege, hogy az ember bármit megtesz azért, hogy elérje a célját.

A Manchester Metropolitan University kutatója, Peter Clough szerint a mentális erősség négy összetevőből alakul ki: kontroll, elköteleződés, kihívás és magabiztosság.   A kontroll alatt az önkontrollt és általában az irányítási képességet értik, az elköteleződés alatt a célok felállítását és azok beteljesítésébe vetett akaratot, a magabiztosság alatt pedig a saját magunk képességeibe vetett hitet jelentik.

Létezik az úgynevezett sötét hármas, vagy sötét triád, ez három személyiségjegyet foglal magában: a már előbb említett machiavellizmust, a pszichopatizmust, amikor az ember érzéketlen mások iránt, illetve a nárcizmust, amikor az ember imádja saját magát.  A kutatók feltételezték, hogy azok, akik képesek a céljaik elérésért saját maguknak is fájdalmat okozni, bevállalni a sérülést (ez különösen a sportolókra jellemző), valószínűleg csak egy karnyújtásnyira vannak a sötét triád egyik alkotóelemétől, a machiavellizmustól. Egy tesztben 391, átlagosan 29 éves, fizikailag aktív férfi mentális erősségét vizsgálták – és mellékesen pedig a sötét triád összes tulajdonságát is szűrték.

Kiderült, hogy akik mentálisan erősnek bizonyulnak, azok a sötét hármasra jellemző tulajdonságokkal is rendelkeznek, ami nem túl jó – másokra nézve. Ezek a tulajdonságok ugyanis általában tartalmazzák mások megtévesztését, és könnyen kegyetlenségbe csaphatnak át.


Ha valaki szeretné kipróbálni, hogy a sötét hármas tulajdonságai közül melyik vonatkozik rá, az kipróbálhatja Jonason és Webster Piszkos tizenkettő nevű tesztjét. A kérdéseket nagyon komolyan kell venni, és aztán 1-7 közötti skálán pontozni attól függetlenül, hogy mennyire érezzük az állítást igaznak magunkra nézve – az 1 a semennyire, a 7 a teljesen.

1.    Hajlamos vagyok manipulálni másokat, hogy előrébb jussak.

2.    Jellemzően nem érzek lelkiismeret-furdalást.

3.    Azt akarom, hogy mások csodáljanak engem.

4.    Nem szoktam foglalkozni a tetteim erkölcsi oldalával.

5.    Éltem már megtévesztéssel vagy hazugsággal, hogy előrébb jussak.

6.   Általában könyörtelen vagy érzéketlen vagyok.

7.    Hízelegtem már azért, hogy előrébb jussak.

8.    Jellemző rám, hogy a hatalmat és az elismerést keresem.

9.    Általában cinikus vagyok.

10.  Hajlamos vagyok kihasználni másokat, hogy elérjem a saját céljaimat.

11.  El szoktam várni, hogy mások különleges szívességeket tegyenek nekem.

12.  Azt akarom, hogy mások odafigyeljenek rám.

A teljes pontszám 12-84 közötti lehet. A machiavellizmus mértékét az 1., 5., 7., 10., a pszichopátiáét a 2., 4., 6., 9.; a nárcizmusét pedig 3., 8., 11., 12. kérdés méri.