Előítéletek és generációk

19/01/18 péntek
ujnemzedek.hu
Te előítéletes vagy? Ha nem, de tényleg nem vagy az és végigolvasod a cikkünket, akkor nyomj egy lájkot lécci a cikkünkre a facebookon, hogy tudjuk, hogy vannak, akik nem azok. Ha pedig az vagy? Ne legyél az. És lécci nyomj egy lájkot, hogy lássuk, hogy nem leszel az. – Hiszen „manapság ez így megy”. Nem igaz? „Ezek a fiatalok mindig csak a telefonjukat nyomkodják”. – Vagy nem?

Nem igaz, hogy még az asztalnál sem tudod elrakni a telefonodat”, „bezzeg az én időmben”…

Ezek is ismerős mondatok? Nekünk is. Hidd el. Még pedig azért, mert igencsak előítélesek vagyunk. Mindannyian. Különösen a nálunk fiatalabb és idősebb generációval kapcsolatban.

Ez pedig baj.

Baj, hogy van véleményem?

Aki erre a kérdésedre „igen”-nel felel, az súlyosan, atom-durván-nagyon súlyosan el van tájolva. Viszont! Fontos, hogy tudd, hogy mi a különbség a vélemény, vagy megérzés, az ezekhez is kapcsolódó első benyomás és az előítélet között. Mert az előbbiek akár az életed is megmenthetik (ha mondjuk például időben felismered, hogy valaki bántani akar), míg az utóbbi miatt csak egy csomó butaságot gondolsz másokról, akikkel ezért – lehet, hogy feleslegesen – utáljátok, bántjátok meg vagy éppen kerülitek el egymást.

Oké, de akkor mi a különbség?

Előítélet például, amikor azt mondják a felnőttek, hogy a „telefont nyomkodó gyerekek manapság már nem olvasnak. Inkább csak mobiloznak ahelyett, hogy olvasnának”. Miközben igazából sokan – például mi is –, nagyon szívesen olvasunk a mobilunkon.

Sokkal okosabb, ha először megismerjük a másikat, mielőtt véleményt mondunk róla, vagy elítéljük őt. Mert nem csak nagyon megbánthatjuk vele, de nagyon nagyot tévedhetünk is. Ahogy azok is tévednek, akik minket ítélnek el anélkül, hogy tényleg ismernének vagy tudnák, hogy mit, miért teszünk. Erről szól ez a videó:

Forrás: Youtube