Éjszakai panorámaliftezés

20/08/28 péntek

Igazi különlegességben lehet részetek, ha augusztus 29-én, szombaton ellátogattok a hat helyszín egyikére:

Ugyanis idén rendezik meg III. alkalommal a Libegők Éjszakáját. Az aznapi meghosszabbított nyitvartásoknak hála, páratlan látkép tárulhat elétek. Az egyes helyszíneken más programokon is részt tudtok venni, erről érdemes előzetesen tájékozódni. A jegyeket már elővételben is meg tudjátok venni.

Kis történelem

Egy igazán jeles napon – mégpedig 1970. augusztus 20-án – vehette használatba először a nagyközönség a budai Libegőt. De igazán hosszú út vezetett idáig. Ugyanis az első tervek megvalósítását a II. világháború úgy ahogy van keresztülhúzta, több ízben is. Végül 1969. márciusában sikerült elkezdeni a drótkötélpálya építését. A főként gazdasági szempontokat figyelembe vevő tervezők úgy döntöttek, hogy azt a konstrukciót valósítják meg, amelyben az egyköteles, iker-ülőszékes megoldás szerepel.

Az alsó állómás mintegy 228 méter magasan fekszik, a felső pedig a János-hegyen, 490 méteren. A Libegő az 5,4 km/h sebességével küzdi le ezt a szintkülönbéget. A 2600 méter hosszú végtelenített pályán, összesen 102db kétüléses függőszék kapott helyet.

A libegve megtett percek száma eléri a 13-mat, így igazán lesz időtök elmerülni a kivilágított város látképében, amennyiben a Zugligeti Libegőt választjátok ezen a napon.