Ehető szépségek

20/05/29 péntek
ujnemzedek.hu
A gasztronómiában reneszánszát éli mostanság, az ehető kerti virágokkal való díszítés, illetve sütés, főzés.

Mielőtt bárki elkezdné sütibe tenni a nagynénitől szülinapra kapott csokrot…. na igen. Szóval ilyet még véletlenül se! A virágüzletből, kertészetből vett virágokat a kemikáliás, vegyszeres kezelések miatt ne fogyasszon senki, illetve forgalmas út széléről se tépkedje le a virágokat, mert azoknak meg a nehézfémtartalma lehet magas. Továbbá csak olyan növényt tegyen ételbe, amit tutira felismer és tudja róla, hogy ehető. Ha valaki nem biztos a dolgában vagy kérje szakember tanácsát vagy inkább tegye vázába, hagy legyen az a csokor a lakás dísze. Egyre több helyen lehet már külön fogyasztás céljára termesztett virágokat vásárolni.

Amennyiben ezeken a kötelező körökön túlvan, és zöld utat kapott a virág konyhában való felhasználása, úgy a következő növényeket bátran használhatja az ember: ilyen például az ibolya (Viola odorata). Az ibolyát nyugodtan lehet salátákba keverni, az íze kicsit édeskés. A levelét levesek ízesítéséhez is fel lehet használni, virága pedig sütemények díszeként is megállja a helyét.

A bársonyvirág (Tagetes sp.), más néven büdöske virága szintén használható salátákhoz, akárcsak az ibolyáé. Köretekhez, például rizsbe keverve is fel tudja dobni a vasárnapi ebédet. A szirmai akár gyógyteákba is fogyasztható.

Klasszikusnak számító ehető virág a rózsa (Rosa rugosa) is. A rózsák között színes a paletta. Ízük egészen parfümös lehet, ez azonban ne tévesszen meg senkit. Kandírozva vagy szárított formában teaként is használatos. Szintén lehet vele süteményeket díszíteni vagy salátákba keverni.

A sarkantyúvirágot (Tropaeolum majus) - melynek édes íze van – szokták ajánlani sajtok mellé vagy salátába keverve. Ez a virág jellemzően sárgás színű, de sok más színben és árnyalatban is megtalálható a kertekben.

A teljesség igénye nélkül a következő virágok felhasználásával színesíteni lehet nem csak a tányért, hanem az étrendet is. Körömvirág, szegfű, kamilla vagy a bodzavirág – sűrű palacsinta tésztába forgatva, majd kisütve, igen finom -, cukkini- és tökvirág a levendula vagy a kapor sárgás színű virága.

Aki még nem próbálta őket, de szívesen kísérletezne ilyesmivel, azoknak bátran ajánljuk és ugyebár egy étel minél esztétikusabb, annál jobban esik nem csak a szemnek, hanem a pocaknak is.