Egymillió tinit kérdeztek meg, boldogabbak-e tőle, ha a képernyőre tapadnak

18/01/24 szerda
ujnemzedek.hu
Hát marhára nem: minél több időt töltenek az elektronikus eszközök monitorai előtt, annál boldogtalanabbak. Meglepődtünk, Vincent?

A mai fiatalok beletemetkeznek a kütyüjeikbe, állandóan a telefonjukat nyomogatják és teljesen rá vannak gyógyulva a képernyőre - ismerősek ezek a frázisok? Most ne menjünk bele, hogy nem csak rájuk igaz mindez, a kérdés inkább az, hogy valóban boldogabbá teszik-e ezek az eszközök a használóikat?

Erre voltak kíváncsiak - kifejezetten a tizenévesekre nézve - a San Diegó-i Egyetem pszichológusai is. Egy kutatás során több mint egymillió (!) amerikai tizenéves (nyolcadik, tizedik és tizenkettedik osztályos) adatait elemezték, amelyeket a Monitoring the Future című felmérésben gyűjtöttek - írta a ScienceDaily.com. Egészen pontosan azt vizsgálták, hogy a telefonok, tabletek és számítógépek képernyői előtt videojátékkal, közösségi médiával, chateléssel töltött idő és az életükkel való elégedettség mennyire függ össze.

A diákoknak olyan kérdésekre kellett felelniük, hogy milyen gyakran időznek telefonjuk, tabletjük, számítógépük előtt, mennyi időt töltenek szemtől szemben, valódi emberi társaságban és általában mennyire elégedettek az életükkel. A kutatók azt találták, hogy akik több időt fordítanak a monitoraikra, kevésbé boldogok, mint akik sportra, újság- vagy magazinolvasásra, valóságos társas kapcsolatokra.

Jean M. Twenge, a San Diegó-i Egyetem pszichológiaprofesszora szerint a képernyő elé ragadva töltött idő fokozza a boldogtalanságot.

"Ugyan a tanulmány nem állapított meg ok-okozati összefüggést, számos korábbi kutatás mutatta ki, hogy a közösségi portálok használata boldogtalanságot vált ki, ám fordítva nem igaz: a boldogtalanság nem ösztönöz a közösségi média használatára és a teljes képernyőmegvonás sem vezet boldogsághoz" - magyarázta Twenge.

Az Emotion című szaklap is közölt egy idevágó tanulmányt a hétfői számában. A tanulmány szerint a legboldogabb tinik naponta egy óránál valamivel kevesebb időt töltenek a digitális eszközök előtt.

Az egyórás időtartamot meghaladva azonban a boldogtalanság együtt nő az egyre több gépidővel.

"A digitális média és a boldogság kulcsa a monitor előtti idő korlátozása. Fontos, hogy ne haladja meg a napi két órát, a barátokkal és mozgással töltött idő viszont nőjön, mert ez a két tevékenység biztosan kapcsolatos a boldogsággal" - mondta a kutató.

Az évtizedes trendeket vizsgálva a kutatócsoport ugyanennek a korosztálynak az 1990-es évektől kezdve felvett válaszait elemezte. Azt találták, hogy a képernyős eszközök sokasodása egybeesett az amerikai tinik mért boldogságszintjének zuhanásával. "A fiatalok elégedettsége az életükkel, önbecsülése és boldogsága meredeken csökkent 2012 után. Ez volt az az év, amikor először haladta meg az 50 százalékot az amerikaiak között az okostelefont használók aránya" - emelte ki Twenge.

Egyébként valószínű, hogy nem csak az USA-ban jellemző ez, sajnos nálunk sem lehet sokkal jobb a helyzet

Forrás: MTI