Egyedüli magyarként nyerte el Európa legrangosabb támogatását az ELTE kutatója

20/09/04 péntek
Andics Attila a háziasítás emlősök hangfeldolgozására gyakorolt hatásait kutatja

Az Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázata kiemelkedő eredményeket elért fiatal kutatók számára nyújt támogatást 5 éven keresztül. Ezt nyerte el Andics Attila, az ELTE etológusa, aki az 1.9 millió eurós támogatás segítségével azt vizsgálja majd, hogy hogyan hatott a háziasítás folyamata, egyes emlősök hangfeldolgozására. Ennek eredményeként jobban megérthetjük, hogyan változtathatta meg agyunk hangfeldolgozásért felelős mechanizmusait a beszéd kialakulása.


Andics Attila (Forrás: ELTE)

A VOIMA (Voice and speech perception across mammals: a comparative study of humans, dogs and pigs) névre hallgató projekt 2021-ben indul majd, és arra keresi a választ, hogy a beszéd feldolgozásában szerepet játszó agyi specializációk valóban kizárólag az embernél alakultak-e ki, vagy a beszéd megjelenésének és fontossá válásának következtében jelentek-e meg, újrafelhasználva már létező agyi folyamatokat az új cél érdekében.

Amennyiben újrafelhasználás történt, úgy ezek a specializációk kialakulhattak olyan más fajoknál is, amelyek régóta élnek az ember környezetében és fontos szerepet játszik számukra az emberi beszéd. Ilyen faj például a legrégebben háziasított emlős, a kutya, vagy éppen az utóbbi időben háziállatként nagy népszerűséget szerzett törpesertés. A VOIMA projekt során ezt a két fajt fogjak vizsgálni.

A kutatócsoport vezetője, Andics Attila 2004 óta foglalkozik a hangfeldolgozás agyi mechanizmusaival, és központi szerepet játszott a kutya-ember összehasonlító funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó (fMRI) vizsgálati módszer kifejlesztésében.

(Forrás: ng.hu)