Egy Momo nevű titokzatos rém paráztatja a fiatalokat

18/08/09 csütörtök
ujnemzedek.hu
Nem sokat tudni róla, de halálra képes rémíteni bárkit, akivel kapcsolatba lép - pontosabban a mögötte álló ismeretlenek.

"Mindent tudok rólad." "Halott vagyok." Ilyen, vagy még ennél is rémisztőbb üzeneteket küldözget fiatal beszélgetőpartnereinek a titokzatos Momo. A figura már önmagában is elég egy kisebb infarktushoz, de a horrorfilmbe illő mondatok, hátborzongató hangokat tartalmazó hangfájlok, durva - például konyhakéses - videók ezt még tovább fokozzák. Ráadásul Momo azzal is terrorizálja fiatal áldozatait, hogy ha nem teszik, amit mond, éjfélkor meg fog jelenni az ágyuknál, vagy azzal fenyegeti őket, hogy csonkolják a lábukat, esetleg azzal fenyegeti a beszélgetőpartnerét, hogy egyszerűen "eltűnsz erről a bolygóról". 

 

A rejtélyes Momo külseje nem véletlenül ennyire rémisztő: a Mirror szerint az ijesztő figura eredetileg egy japán művész, Midori Hayashi alkotása. Neki persze semmi köze ahhoz, hogy alkotása most önálló életre kelt, és valakik profilképként használják aljas virtuális üzelmeikhez. (Más források szerint a figurát egy japán speciáliseffekt-cég, a Link Factory munkatársai készítették - de ugyancsak független tőlük az, ami most történik vele.)

Volt már ehhez hasonló szörnyűség: emlékszel a Kék Bálnára?

A Kék Bálna 2013 környékén kezdett terjedni a fiatalok között. A játéknak álcázott program áldozatait először nyílt csoportokba csábították - kezdetben a VKontakte nevű orosz közösségi oldalon. Az első ilyen csoportot is itt hozta létre a 21 éves Filipp Bugyejkin. A moderátorok tanulmányozzák a leendő "játékosok" személyiségét, és ha észreveszik az öngyilkosságra való hajlamot, feladatokat kezdenek küldeni nekik. Persze több szintből áll a játék, igyekeznek teljesen beforgatni a fiatalokat, így egyre jobban kiismerni őket.

Ha a "játékos” az első feladatokat simán veszi és teljesíti, akkor a nyílt csoport gazdájától meghívást kap egy zárt csoportba. Itt a "mentor” kezdetben csak kisebb feladatokat kér tőle, például azt, hogy lopjanak el valamit egy boltból, másszanak fel magas épületek tetejére, szigetelődjenek el családjuktól, társaiktól, keljenek fel az éjszaka kellős közepén, nézzenek horrorfilmeket. Ha ezeket képes megcsinálni, szintet lépnek. A feladatok egye nehezebbé és durvábbá válnak: arra utasítják, hogy tetováltasson, esetleg zsilettpengével rajzoljon kék bálnát vagy más ábrákat a karjára, vágja le egyik ujját, végezzen öncsonkítást.

"Az öngyilkos fiatalok boldogan haltak meg, azt kínáltam nekik, amiben életükben soha nem részesedhettek: melegséget, megértést, kapcsolatot" – közölte az egészen elborult Bugyejkin, akit végül legkevesebb 15 fiatal halálba kényszerítésének vádjával tartóztattak le, akiket internetes oldalán vett rá az öngyilkosságra. 

Természetesen akkor is mindent megpróbáltak, hogy visszaszorítsák ezt a rendkívül veszélyes "járványt" - az egyik ilyen válasz a Zöld Elefánt kampány volt. 

Ezek után nem csoda, ha halálra rémülnek tőle, akiket megtalál a Whatsappen. Bár konkrét áldozatokról egyelőre nincs hír, Argentínában egy 12 éves lány öngyilkosságával kapcsolatba hozták Momót a hatóságok. A lány felvette a telefonjával, ahogy csetel, mielőtt öngyilkos lett. A telefonon talált adatok szerint ő is Momóval beszélgetett. Momo pedig a világ egyre több pontján bukkan fel. Latin-Amerikában is indultak figyelmeztető kampányok, és a spanyol rendőrség is figyelmeztette az embereket, hogy senki se lépjen kapcsolatba Momóval, ne is mentsék a számát. 

 

(@j_s_rock) által megosztott bejegyzés,

 

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük, honnan kérhetsz segítséget, ha zaklatnak, vagy ha bármilyen bajba kerülsz online. 

 

De Momo üzenetei önmagukban is hatalmas kárt okozhatnak egy fiatal személyiségében. Nagyon megijedhet tőle, teljesen a hatása alá kerülhet, és az egész úgy van kitalálva, hogy mindenki elől el kell titkolnia - legalábbis Momo komoly fenyegetéseket lenget be, ha valaki nem így tesz. Totál rá tudnak tehát parázni a tinik - és a legnagyobb gond, hogy egyáltalán nem lehet tudni, ki vagy kik állnak Momo mögött. Vannak ugyan a sajtóban "forgalomban" telefonszámok - konkrétan ezek: 

+573135292569
+81345102539
+5226681734379

És beszámoltak egy lánclevélről is, amiben Momo arról ír, hogy 3 halálra gázolta egy autó, és aki nem küldi tovább ezt a levelet, azzal mindenféle szörnyűségek történnek majd... De az igazság az, hogy senki sem tudja, ki, vagy kik csinálják a Momo-frászt. És, hogy még bonyolultabb legyen, könnyen lehet, hogy közben már "laikusok" is beszálltak, "poénból", egyszerűen felültek a Momo-vonatra, és a figura (kétes) népszerűségét kihasználva paráztatják azokat, akik szóba állnak velük (vagyis Momóval). 

Ahogy például egy csomó - sanszosan kamu - videó is felkerült a YouTube-ra a Momóval való állítólagos (online) találkozásokról - például ez:

De ezeknek valószínűleg semmi köze Momóhoz, csak arról van szó, hogy ezzel a kulcsszóval és témával most gyorsan nagy nézettségre lehet szert tenni. 

Jó, ha a szülők online is képben vannak

Nagy a szülők felelőssége az online térben is – hangsúlyozta Molnár István Jenő, a Belügyminisztérium főosztályvezető-helyettese vasárnap az M1 aktuális csatornán azzal kapcsolatban, hogy a WhatsApp nevű chatalkalmazáson egy Momo nevű horrorisztikus arc küldözget rémisztő üzeneteket gyerekeknek.

A belügyminisztériumi tisztviselő azt mondta: ha a szülők ezeket a problémákat nem veszik komolyan, súlyos következményekhez vezethetnek, mivel a gyermekeknél még nem alakult ki az önvédelmi mechanizmus.

Nagyon fontos, hogy a gyerekek az internethez kapcsolódó problémákról is nyíltan merjenek beszélni szüleikkel, például akkor, ha a Facebookon kapnak zaklató üzenetet. A nyílt beszéd segíthet a bűnmegelőzésben – tette hozzá.

MTI

Magyarországon szerencsére még egyetlen esetről sem tudunk, ami Momóval kapcsolatos lenne. Az online zaklatás azonban sajnos egyáltalán nem ritka. 

Digitális Immunerősítő Program

A digitális veszélyek a nem kellően védett webkamerákon kívül még számos úton utolérhetnek: e-mailen, egy fake weboldalon, nyilvános wifi kapcsolatokon vagy épp mobilalkalmazásokon keresztül.

Az internet egy cool dolog, nagyon szeretjük, imádjuk, hiszen elképesztően sok hasznos és jó dologra használható, de vannak veszélyei.

Az Új Nemzedék Központban azon dolgozunk, hogy ezeket a veszélyeket minél hatékonyabban el tud kerülni. Összefogásunkkal több, mint ötven cég és szakértő dolgozik azon hónapok óta, hogy olyan 100 pontból álló, gyakorlati segítséget nyújtó javaslatcsomagot adhassunk a kezedbe, amelynek segítségével biztonságban tudhatod a gépedet, a telefonodat, a képeidet és egyéb féltett adataidat.

A témában sok infót, tippet, érdekességet és hasznos tanácsot találhatsz honlapunkon erre a linkre kattintva. A Digitális Immunerősító Programról pedig itt olvashatsz részletesen: www.mydip.xyz.

Kiemelt kép: Pixabay