Egy kutatás szerint empatikusabbak vagyunk a kutyánkkal, mint embertársainkkal

17/11/06 hétfő
ujnemzedek.hu
Egy új kutatás szerint, sokkal jobban a szívünkre vesszük, ha egy kutyával történik valami, mintha egy embernek esne valamilyen baja.

Nem a hasukra csaptak a kutatók, tényleg letesztelték a dolgot

 A vizsgálatot  256 egyetemi hallgatóval végezték el, akiknek az volt a feladata, hogy fiktív híreket olvassanak el. Négy különböző cikket mutattak az önkénteseknek, mindenhol más volt az áldozat: az egyikben egy csecsemő, a másikban egy 30 éves férfi, a haramadikban egy kölyökkutya és a negyedikben pedig egy felnőtt kutya. Az alanyok hasonlóképp válaszoltak és egyformán éreztek empátiát a gyerek és a különböző korú kutyák iránt, de a felnőtt emberek esetében alacsonyabb érzelmi intenzitást mutattak.

Az alanyok szerint a felnőttek meg tudják védeni magukat

"A megkérdezettek lényegesen kevésbé voltak szorongó állapotban, amikor azt olvasták, hogy egy felnőtt ember az áldozat. Érdekes, hogy a felnőtt férfiakkal szemben nem éreztek olyan erős empátiát, A legerősebb reakciókat természetesen azok a hírek váltották ki, ahol egy csecsemővel történt valami szörnyűség" - mondták a kutatók. 

Az első pillanatban meglepőnek tűnő eredménynek az lehet a magyarázata, hogy az alanyok nem "szimpla" állatként, hanem védtelenként és családtagként tekintettek a balesetet szenvedő kutyákra és a csecsemőkre. A felnőtt emberekről pedig "automatikusan" azt tartották, hogy képesek megvédeni magukat.

Forrás: Telegraph