Éghajlatváltozás – hogyan fognak reagálni a növények?

20/07/08 szerda
Az éghajlatváltozás várható következményeit vizsgálták.

A környezetvédelem, az éghajlatváltozás, a fenntartható fejlődés mára már napi szintű téma lett. Ami igazából nagyon helyes, mert az embereknek igenis tisztában kell lenniük azzal, hogy hogyan is működik a természet, hogyan hat rá az az életvitel, amit folytatunk. Jó rendszerben látni az egészet.

A közelmúltban az UNSW tudósai újabb felfedezést tettek az éghajlatváltozás kutatásában, méghozzá növényi csírák segítségével. Azt a hatást keresték, hogy az egyre emelkedő hőmérséklet hogyan hat a növények csírázási képességeire. Ugyanis az előrejelzések szerint az átlaghőmérséklet nőni fog - amit már most is tapasztalhatunk -, és a magok csírázását pedig elsősorban a hőmérséklet befolyásolja. Így a kettő viszonyát vizsgálták. Azért is választották ezt a kutatási területet, mert a csírázási képesség gyorsan hoz eredményt, valamint közvetlenül kapcsolódik ahhoz, hogy egy faj hogyan fog fennmaradni.

Sajnos nem túl bíztató a helyzet. A kutatócsoport 1312 növényfajt vizsgált meg a mostani, valamint a 2070-re prognosztizált hőmérsékleten. A globális felmérés szerint, minél közelebb él egy növény az Egyenlítőhöz, annál nagyobb veszélynek lesz kitéve, hogy eléri a maximális csírázási hőmérsékletet. Az eredmények alapján 2070-re a trópusi növényfajok kb. 20%-a nem fog tudni kicsírázni és így túlélni sem, valamint az 50%-nál a várható hőmérséklet meghaladja majd az optimális csírázási hőmérsékletet.

A gyors hőmérsékleti változásokhoz, sajnos sok növény nem fog tudni alkalmazkodni ilyen rövid idő alatt. Vagy új területeken jelennek meg, ami messzebb van az Egyenlítőtől vagy kihalnak.

Ez a kutatás is hűen tükrözi azt, hogy tennünk kell a Földért, a környezetünkért. A mindennapok során segítségedre lehet az Öko Napló applikáció abban, hogy csökkenteni tudd a környezeti terhelést egyéni szinten. Töltsd le Androidra innen vagy IOS-re innen és tegyél már ma a Földért.

 

 

Forrás: UNSW