Egész nap küldöd a vicces posztokat? Nem kellene!

17/11/10 péntek
ujnemzedek.hu
Az okostelefonok lehetővé tették, hogy bármelyik pillanatban elérhessük a családtagjainkat, barátainkat, szerelmünket. A nap bármely szakaszában pötyöghetünk nekik egy kedves üzenetet, de mi van akkor, ha ezt csináljuk állandóan?

Egyre több bizonyíték van arra, hogy az okostelefon túlzott használata erőssen próbára teszi a mentális egészségünket. 

Egy 2000 fő bevonásával készült  CHARGit-kutatás szerint, a megkérdezettek 65%-a állította azt, hogy aggodalomesság lesz úrrá rajta, ha merül a teló, 42%-uk pedig kifejezetten a kiszolgáltatottnak és sebezhetőnek érezte magát, ha arról volt szó, hogy már be sem tudják kapcsolni a készüléket.

Ez az "akkumulátor-szorongás" a legmagasabb értéket akkor mutatta, amikor a résztvevők idegen helyszínen tartózkodtak, utaztak, egyedül voltak, vásároltak vagy esetleg éjszaka kellett menniük valahova. Az okostelefon-függők olyan elvonási tüneteket proodukálnak, mint a szerencsejáték megszállottak.


Forrás: Unsplash

Morin azt mondja, meg kell tanulnunk a digitális detoxot, igenis kell arra is időt szánnunk, hogy kikapcsoljuk a kütyüket és nélkülük létezzünk.  "Csináljunk egy digitális méregtelenítőt egy hétvégére, egy hétre vagy akár egy hónapra. A technológiától való elszakadás jót tesz a mentális egészségnek".

Egy életre eldeformálhatja a testedet a mobilod

James Carter text necknek, azaz sms nyaknak nevezte el a jelenséget, ami világszerte egyre több embernek okoz problémát. Elsősorban a fiatalok körében veszélyes a dolog, hiszen ők használják a legtöbbet naponta a különböző kütyüket: ha kell, ha nem, szinte mindig az arcukba világít valamilyen képernyő. Az izmok néhány év alatt megadják magukat, és módosulnak az új csontozatnak megfelelően. Itt olvashatsz tovább a témáról.

 

Forrás: businessinsider