Dupla fizuért szívesen elköltözök! – itt a fiatalok jóléti indexe

17/01/24 kedd
ujnemzedek.hu
Még mindig menő a mamahotel és a kertes ház

Nehezen mozdulnak a fiatalok otthonról, de ha elszánják magukat, akkor magasra teszik a lécet, derül ki a K&H felméréséből, amely során háromszáz 19-29 közötti magyar fiatalt kérdeztek meg 2016. szeptemberében.

Kicsi anyu apu lakása
A szülőkkel lakók átlagosan 80 négyzetméteren élnek, de egy szobával nagyobb lakást el tudnának viselni, 94 négyzetméteres alapterületet tartanának ideálisnak.

Mamahotel
Nehezen szakadnak el az otthoni kényelemtől. 55 százalék a szülők vagy a család tulajdonában lévő ingatlanban lakik. 23 százalékuk bérel lakást, és mindössze 20 százalékuknak van legalább részben saját tulajdonú lakóingatlana. A legtöbb fiatal családi házban lakik, míg a második helyen a lakótelepi panellakás, a harmadik helyen pedig a nem panel társasházi lakás áll.        

Nálad vagy nálam?
Akiknek már van saját lakásuk, azok átlagosan 23 évesen kapták, akiknek nincs, azok kb. 30 éves korukra számítanak rá, de nem túl lelkesek a témát illetően.

Panel kell?
A fiatalok többsége kertes házban képzeli el a jövőjét, a városi lakások a lista végén kullognak. A legtöbben (42 százalék) nagyvárosok külvárosi kertes házas övezetében élnének a legszívesebben a következő 10 évben, de népszerű még a vidéki kertes ház (24 százalék) is.  A kisebb társasházak a fővárosban jobban teljesítettek: az átlagos 14 százalékhoz képest a budapesti fiatalok 21 százaléka lakna ezekben a következő 10 év során. A városi lakóparkokba viszont nem sokan vágynak: a fiatalok mindössze 8 százaléka menne.

Pénzre mozduló
59 százalék akár másik megyébe is elmenne, ha számára jó munkát kínálnak, a legnyitottabbak a diákok (nappali tagozatos felsőoktatásban tanuló hallgatók) és a 26 évnél fiatalabbak. Az aktív keresőknek azonban kicsit több kellene a költözéshez: a többség, 37 százalékuk csak akkor költözne bárhová is, ha a jelenlegi bérének a dupláját kapná az új helyen.

A csajok csak kényelmesen
A nők kevésbé nyitottak a lakhelyváltoztatásra: míg a férfiak mindössze 6 százaléka zárta ki, hogy bármilyen okból elköltözzön belföldön, a nők körében már 22 százalékos volt az arányuk.

A karrierért már megmoccannak
Érdekes, hogy egy jó állás miatt szinte ugyanannyian mennének külföldre, mint a mennyien hajlandóak lennének belföldön egy másik megyébe áttelepülni. A fiatalok 58 százaléka fontolná meg a hosszabb külföldi tartózkodást a karrierje miatt.

(a privatbankar.hu nyomán)