Dobd a céltalanságot: így építsd fel az életed!

19/01/16 szerda
ujnemzedek.hu
Mihez fogsz kezdeni az életeddel, ha vége a sulinak? Mit fogsz dolgozni? Egyáltalán hol fogsz tartani évek múlva? Ahelyett, hogy ezen töprengsz, inkább a jelennel foglalkozz. Próbálj ki új dolgokat, mi lehet belőle? Maximum tudni fogod, hogy mi az, amit tuti nem akarsz csinálni!

Ettől persze konkrétabb dolgok is vannak, amik segítségedre lesznek abban, hogy kitaláld, mi is a te utad.


Fotó: Stocksnap

  1. Ülj le és kezd el összeszedni, hogy miben vagy jó. Mik azok a dolgok, amiket szeretsz csinálni? Melyek azok a tevékenységek, amiktől jól érzed magad? Milyen reményeket, álmokat dédelgetsz? Milyen életet képzelsz el magadnak? Fontos, hogy ne csak egy dolog lebegjen a szemed előtt, legyen egy „B-terved” is.
  2. Vess egy pillantást a jelenlegi életedre: milyen célokat kell kitűznöd és megvalósítanod, hogy elérd a különböző álmaidat. Vezesd végig, hogy mi az, ami tényleg megvalósítható és tudsz érte tenni és mi az, ami totál elérhetetlen, amire felesleges időt pazarolni.
  3. Nézd végig azt is, hogy mit lennél hajlandó tanulni a céljaid eléréséért. Képes lennél új készségeket tanulni? Esetleg több emberrel együtt dolgozni vagy inkább egyedül szeretnéd végezni a feladataid? Képes lennél megtanulni mondjuk csapatban dolgozni? Vagy épp vezető szerepet vállalni?
  4. Ha megvan az irány, amibe haladni szeretnél, mindenképp tekints rá a pénzügyi helyzetedre. A szüleid tudnak segíteni ebben? Esetleg vannak ingyenes képzések? Vagy szeretnél ösztöndíjat? Helyben tanulnál vagy utaznod kellene? Ezeknek is érdemes utánajárni.
  5. Beszélgess a szüleiddel, beszélgess a tanároddal, a barátaiddal, kérdezd meg őket a terveiddel kapcsolatban. Kérd meg őket, hogy mondjanak építő kritikát, adjanak tanácsot, segítsenek abba, hogy a lehető legvalósabb elképzelésed, terveid alakulhassanak ki a választott utaddal kapcsolatban.
  6. Ha valami tényleg megragad, kutass utána. Ha teheted, keress meg a témában jártas szakembert, kérd meg, hogy meséljen neked a munkájáról. Meséljen neked arról, hogy jutott el idáig. Járj nyíltnapokra mindenképp, ha lehetőséged van rá!
  7. Emlékezz arra, hogy bármikor újra lehet kezdeni. Fontos, hogy ne pánikolj azon, mi lesz, ha mégsem tetszik a kiválasztott szak vagy szakma. Mivel az ember változik, változnak az igényei, céljai és motiváció is. Pont ezért ne ess kétségbe, ha ma még orvos szeretnél lenni, évekkel később meg pénzügyi tanácsadó.

Teljesen normális, hogy nem mindenki indul neki az életnek úgy, hogy konkrét elképzelései vannak arról, mihez is fog kezdeni az életében. De, ami fontos az az, hogy legyél nyitott, legyél képes a változásra és soha ne add fel, bármilyen akadályba is ütközöl. És még egy fontos dolog: ne gondold, hogy egyedül vagy! Nagyon sokan járnak még a te cipődben! Ha ismersz ilyet, esetleg a barátaid között is van, aki hasonlóan kétségbeesett, mint te, akkor üljetek össze dumálni erről. Hidd el jobban leszel utána!

Forrás: Wikihow