Délutáni szundikálás pénzért? Igen, New Yorkban megcsinálták

18/06/14 csütörtök
ujnemzedek.hu
Egy élelmes vállalkozó sziesztakabinokat ad ki álomkórban szenvedő hivatalnokoknak, akiknek megér 10 dolcsit egy kis ebéd utáni szunya.

A város központi részén, a Times Square közelében nyitotta meg sziesztakabinjait a Nap York nevű cég (kb. Szundi York, bár a Nap York sokkal jobban hangzik).

A szundikabinban 10 dollárba (kb. 2730 forint) kerül egy alkalom, ami 30 perces lehet, de tetszés szerint kitolható (persze felár ellenében).

Az üzlet pedig pörög, mint a búgócsiga: 7 kabinnal indítottak, de már 22 van. Ami persze valahol érthető: a mai, hajtós, pörgős, okostelefonos-tabletes-kütyüs világban nagyon sokan megcsúsznak az alvással. És az olyan kivételes helyeken kívül, mint például egyes mediterrán országok, ahol van délutáni szieszta, a suliban/melóban az ebéd elfogyasztása után még a kajakómától is sújtott dolgozók és diákok mit nem adnának egy nyugodt zugért, ahol egy szűk vagy bő félórát szunyálhatnak. Nos, úgy néz ki, 10 dollárt simán megadnak. 

Márpedig a kialvatlanság nem játék - főleg a tartós kialvatlanság. A római Marche Polytechnic University kutatói egereken kísérleteztek. Az állatokat csoportokba sorolták, az első csoport tagjai 6-8 órát aludtak, azokat az egereket, amelyek a második csoportba kerültek, rendszeresen felébresztették. A harmadik csoportban lévő egereket is felébresztették alvás közben, és ilyenkor 8 órán keresztül nem hagyták őket elaludni. Az utolsó csoportban is felkeltették az egereket, de őket 5 napon át tartották ébren. 

Hogy megértsük az eredményeket, először térjünk ki pár mondatban az agy alapvető feladatait végző sejtekre. Ezek egyik csoportját a gliasejtek alkotják, amelyek feladata az agyból az anyagcseretermékek és az elhalt neuronok összegyűjtése és eltávolítása. Ezek, és a csillagsejtek (vagy asztrociták) a 3. és a 4. csoport tagjainál hiperaktívakká váltak, vagyis a (rendkívül) keveset alvó egereknél túlzásba vitték az agy kipucolását. Ez konkrétan azt jelenti, hogy míg az eleget alvó egereknél az agyban található szinapszisok 5,7 százalékát befolyásolta a gliasejtek és a csillagsejtek tisztítótevékenysége, míg a 4. csoportnál ez az arány 13,5 százalék. 

Vagyis a tartós kialvatlanság azzal jár, hogy az agyban zajló tisztítófolyamatok annyira felerősödnek, hogy az már kárt is tehet az agyban.

Ugyanis a tisztítósejtek nem csak a régi, elhasznált szinapszisokat, hanem az egészségesek egy részét is "kiselejtezik". Ez a folyamat olyan intenzív, hogy kérdéses, az ingerületátvitelért felelős szinapszisok károsodását vissza lehet-e utólag fordítani. Ráadásul mindez az Alzheimer-kór kialakulásához is hozzájárulhat.

Ennek fényében pedig sokkal jobb szundítani egy félórát ebéd után.

Forrás: Business Insider, Le Figaro