Déjá-vu? Ez történik közben az agyban

16/09/20 kedd
ujnemzedek.hu
Egy egyetemi kutató szerint nem a Mátrixban van a hiba, amikor valamiről beugrik, hogy láttuk már.

Akira O’Connor az University of St. Andrews kutatója, és a csapatával a mindenki számáéra ismerős déja-vu jelenséget próbálja megfejteni. A déja-vu az, amikor valamiről hirtelen beugrik, hogy ezt már pont ugyanígy láttuk valahol. Lehet egy pillanat, egy tárgy, egy dallam, szinte bármi. Aki átélte már, az hajlamos azt gondolni, hogy egyszer valamikor a jövőt látta, csak elfelejtette (a déjá-vu egyébként franciául azt jelenti, hogy láttam már).

 

O’Connor és csapata ezért úgy döntött, mesterséges úton megpróbál előidézni a jelenséget. Ehhez a kísérletben részt vevő alanyokkal szavakat magoltattak, olyanokat, mint pl ágy, párna, takaró – szóval egy csomó alvással kapcsolatos dolgot. Viszont magát az alvást (sleep) egyszer sem emítették. Miután befejezték, megkérdezték tőlük, hogy hallottak-e S betűvel kezdődő szót. Mindenki azt felelte, hogy nem. Mégis, amikor kicsit később megkérdezték, hogy milyen szavakat mondtak nekik, mindenki úgy emlékezett, hogy az alvás is köztük volt, pedig tudták, hogy nem lehetett, hiszen s betűvel kezdődő szó nem hangzott el.

O’Connorék hadrendbe állítottak egy fMRI-készüléket is, ami kimutatta, hogy a déja-vu esetén nem az agy memóriáért felelős része pörög, hanem sokkal inkább a döntéshozatalért felelős régiója. Szerinte az történik, hogy az agy folyamatosan pörgeti az emlékeket, és keresi bennük a hibákat- amikor pedig talál, akkor megpróbálja azt feloldani valahogy, és ekkor jelentkezik a déja-vu.

A csapat persze hangsúlyozta, hogy még rengeteg vizsgálatra van szükség a jövőben. 

Forrás