Csínyre fel!

20/04/01 szerda
Mára virradóra beköszöntött az április. A szerelem és egyben a bolondozás hónapja. Ennek okán ma nem csak, hogy szabad, hanem egyenesen kötelező is a tréfálkozás, melye szinte miden európai országban és szerte a világon régi hagyományként.

A Bolondok napja. Akit ma megtréfálnak az április bolondja. Eredete igazából máig nem tisztázott. Rengeteg teória van arról, hogy hogyan is kezdődhetett. Egyes feltevések szerint Franciaországban keresendő, ugyanis a régi francia naptár szerint április 1-je volt az újév első napja. Ezt viszont IX. Károly 1564-ben rendeletben megváltoztatta január 1-jére. Amit a nép igen nehezen szokott meg. Hiszen addig, mint az újév első napján április 1-jén ajándékoztak. Idővel persze az ajándékozás átment tréfálkozásba, a hamis évkezdést, hamiskodással kezdték.

Mások szerint ez a hagyomány az ókori Saturnaliák folytatása, amit bár nem ekkor ünnepeltek elődeink, a szokásokat tekintve nagyon hasonló. A féktelen vidámsággal teli ünnepen úr és szolga egy napra szerepet cserélt.

Vannak, akik az ókori Rómához kötik a kezdeteket. Ugyanis a rómaiak az áprilisi Neptun-ünnepre Rómába hívták a szabinokat. Ezt használva ürügyként, hogy elrabolják a szabin nőket és leányokat. Így átverve vendégeiket.

Abban végülis megegyezhetünk, hogy a kezdet bármi is lehet ezek alapján. A folytatás viszont mókás, ha belegondolunk, hogy a múltszázad elején tréfaként egy francia újságban jelent meg az a hirdetés, miszerint lebontják az Eiffel-tornyot, minek következtében tömegesen jelentek meg ócskavas kereskedők, hogy licitáljanak rá. A finomabb átverések közé tartozik, amikor régen ugratás képpen elküldtek valakit – főleg a gyerekeket –boltba, hogy hozzon szárított havat, kakasfogat vagy éppen szúnyogzsírt.

Mint mindennek, úgy ennek is van evolúciója. Ma már nagy segítség lehet számunkra technika, amit számos világsztár és ismert sportoló is használ, hogy megtréfálja a követőit. Justin Bieber például tavaly olyan képet töltött fel Instagramra, amiből a rajongók arra következtethettek, hogy a kedvesével, Hailey-vel babát várnak. Persze viccnek szánta az egészet. Azért kapott érte hideget, meleget. Vagy amikor Hosszú Katinka jelentette be a rajongóinak, hogy az összes platformját törli. Természetesen ez is csak tréfa volt.

Így, ha már a Bolondok napját neked is otthon kell töltened, legalább ne legyen unalma. Nyugodtan tréfálj meg másokat. Persze óvatosan a fantáziával, még egy ideig össze leszel zárva velük, úgyhogy nem csak az átverés, a felvidítás is legyen szempont.