Céltalanul nehezebb

19/01/10 csütörtök
ujnemzedek.hu
Hosszútávú célokat kitűzni magunk elé sokkal egyszerűbbnek tűnhet, mint amilyen valójában. Gondoljunk csak bele. Az, hogy le szeretnénk érettségizni, esetleg diplomát szeretnénk szerezni, ugyan több évre szóló terveink, mégis inkább tervek, mint célok.

Mitől lesz cél egy cél?

Ha mindenképpen szavakba szeretnénk ezt önteni, ennek egyik megoldása lehet, hogy talán attól, hogy sok-sok energiát, elkötelezettséget, kitartást, időt, türelmet, és sajnos gyakran sok-sok „áldozatot” is igényel a megvalósítása. De talán, ami még ennél is fontosabb az az, hogy szakmai és magánéleti elképzeléseinket is nagyban meghatározza.

Mitől lesz jó egy cél?

Ahhoz, hogy annak érezzük, alapvetően lennie kell bennünk egy vágynak (vagy legalább egy vágykezdeménynek) arra vonatkozóan, hogy megvalósítsuk, hiszen a célok, nem biztos, hogy eredendően célok. Attól válnak azzá, hogy mi azzá emeljük őket. A legtöbben azonban ezt nem tesszük meg. Számos esetben inkább a külső ingerek hatására megalkotott, „átmeneti” vágyakat teljesítjük helyettük. Mondván és arra biztatva magunkat, hogy „elértünk valamit”. Ennek tipikus esete például, amikor sokáig vágyunk a legújabb okoseszközre, és miután végre hozzájutottunk, néhány nap vagy hét után „elmúlik a varázs”. Egyszerűen már nem érezzük különlegesnek. Ez pedig nem az eszköz hibája, hiszen egyszerűen csak olyan tulajdonságokat tulajdonítottunk neki, amelyekkel nem rendelkezik. Hiszen nem is igen rendelkezhet.


Fotó: Pixabay

„Akinek nincsenek céljai, arra lesz kárhoztatva, hogy olyannak dolgozzon, akinek vannak”

Mit jelenthet ez a mondás? Nos, alighanem mindenkinek mást és mást. Arra azonban talán mindenképpen figyelmeztet, hogy véletlenül se essünk abba a hibába, hogy „valaki másnak az életét éljük”, hogy valaki más céljait akarjuk megvalósítani. Keressük és határozzuk meg magunkban, hogy mi az, amit igazán tenni, csinálni vagy éppen alkotni szeretnénk életünk során és ha megtaláltuk, tartsunk ki mellette. Nehéz megmondani, hogy mi ez? Naná! Különösen ilyen fiatalon? Ahogy mondod! Akkor mi értelme? – kérdezhetnéd. Az, hogy ne add fel. Mert, ha nincs célod, akkor nem akarsz semmit elérni és aki nem akar semmit elérni, az jellemzően nem is csinál semmit, vagy ha igen, azt sem csinálja örömmel, lelkesen, élvezettel. Ez pedig olyan dolog, ami ellen érdemes küzdeni. Vagy nem?

Te mit gondolsz?

Forrás: mipszi.hu