Boldogabb ember leszel, ha leszoksz a Facebookról

17/01/03 kedd
ujnemzedek.hu
Mindenki tengerparton bulizik, cuki állatokkal játszik, kisportolt testtel pózol, csak te ücsörögsz otthon egyedül a szobád mélyén? Jelentkezz ki!

2015 végén egy dán felmérés (The Happiness Research Institute), 2016 novemberében pedig egy kiberpszichológiával, viselkedéssel és a szociális hálóval foglalkozó szakcikk állította egymás mellé a Facebook-függést és a boldogságot. Az eredmény nem meglepő: ha drasztikusan csökkented a Facebookon töltött időt, vidámabb, boldogabb életed lesz.

Belépve a rendszerbe szinte végtelen lehetőségünk van rá, hogy összehasonlítsuk az életünket másokéval. Mivel az emberek többsége a klassz élményeket, vidám élethelyzeteket posztolja legszívesebben, főleg szuper nyaralásokról, boldog családi pillanatokról, tökéletes bulikról, felejthetetlen utazásokról látunk villanásokat mások életéből. Sokan elkezdik a saját életüket ezekhez a kiragadott pillanatokhoz, időszakokhoz hasonlítgatni, és hamar elkezdik nyomorultnak érezni magukat.

kép: Pixabay

A dán boldogságkutatók felmérése alapján a Facebook-mentesség azoknak tehet jót leginkább, akik keményvonalas facebookozók, azaz az interneten töltött idejük javát ott töltik; a passzív használóknak, akik céltalanul bolyonganak, görgetnek, kattintgatnak összevissza; valamint azoknak, akik hajlamosak irigykedni másokra.

Az átlagos amerikai naponta 4 percet tölt valós közösségi eseményeken, 17 percet edzéssel és 19 percet olvasással, és 50 percet lóg Facebookon, ami nagyon nagy szelet az ébren töltött időből. Két bostoni pszcihológus 2011-ben tett megállapítása alapján két oka van, hogy ilyen sokat facebookozunk: a valahova tartozás érzése és az önkifejezés miatt. Kérdéses persze, hogy aki rosszul érzi magát, miután elhagyja a hálózatot, miért lép be újra nagyon gyorsan. A felmérések alapján ennek legfőbb oka, hogy szükségünk van a barátokkal történő kapcsolatra, viszont aki hajlamos rá, a kapcsolattartás helyett inkább az összehasonlítgatást űzi egy idő után.

Próbáld ki, és minimalizáld vagy szüneteltesd a facebookozást, aztán döntsd el, melyik életmód tetszik jobban!