Bill Gates és Steve Jobs sem engedte túl sokat kütyüzni a gyerekeit

18/04/20 péntek
ujnemzedek.hu
Érdekes, hogy mindketten nagyon szigorúak voltak ezen a téren, annak ellenére, hogy milyen vállalatokat vezettek. Vagy éppen azért?

A pszichológusok már régóta mondják, és mostanra kezd átmenni a köztudatba is, mennyire káros a gyerekekre és a kiskamaszokra a túlzott mobiltelefon-használat. Van olyan kutatás, amely szerint azok a nyolcadikosok, akik túl sokat használják a közösségi médiát, 27%-kal gyakrabban lesznek depressziósok. Azoknál pedig, akik legalább napi három órán át nyomkodják a telefonjukat, egyértelműen nő az öngyilkosságra való hajlam. Egy közelmúltban elvégzett kutatás szerint pedig a gyilkosságok számánál is nagyobb gond a fiatalok öngyilkossági aránya az USA-ban, és ennek is egyértelműen a túlzásba vitt okostelefon-használat az oka.

Hiába tudjuk azonban mindezt, a többség mégsem tud leszakadni a telefonjáról. De a legérdekesebb, amikor olyan nagy hi-tech cégek vezetői tiltják el a gyerekeiket a kütyük használatától, akik maguk is ilyeneket gyártanak, vagy éppen ezekhez szoftvert.

Például itt van Bill Gates, a Microsoft alapítója és korábbi vezetője, aki ebből lett dollármilliárdos, sőt, a világ egyik leggazdagabb embere - aki nem engedte, hogy a gyerekeinek mobiljuk vagy tabletük legyen, amíg be nem töltik a 14-et.

De a lányát is eltiltotta a videojátékoktól, amikor az túlságosan sokat foglalkozott velük. Amikor a gyerekek betöltötték a 14-et, és végre hozzájutottak a kütyükhöz, akkor sem használhatták őket korlátlanul. A szigorú szabályok szerint csak a házi feladat megírásához vagy beszélgetésre használhatták, de étkezés közben és elalvás előtt soha. 

Steve Jobs, az Apple alapítója és egykori vezetője pedig egy 2011-es New York Times-interjúban beszélt arról, hogy megtiltotta a gyerekeinek a cége által újonnan kifejlesztett iPad használatát.

Tony Fadell, Jobs egykori munkatársa pedig arról beszélt, hogyha az Apple alapítója még élne, biztos, hogy az elharapózó tech-függőséget látva azt mondaná, hogy ez ellen tenni kell valamit. 

Két egykori tanár, Joe Clement és Matt Miles egy könyvet is írtak arról, milyen káros hatásai vannak a tinikre a túlzott kütyüfüggőségnek. A könyvben arra is kitérnek, hogy az amerikai tech-cégek bölcsőjében, a Szilícium-völgyben az ottani csúcsmenedzserek és cégtulajdonosok sokkal jobban érzékelik a - sok esetben általuk is előállított - számítógépek, tabletek és telefonok függőségre hajlamosító jellegét, mint az átlagemberek. Ennek ellenére simán befektetnek ebbe az iparágba, akár hatalmas pénzeket is, és különösebb probléma nélkül folytatják ilyen irányú fejlesztéseiket.

Jobs gyerekei persze már rég befejezték a sulit, így lehetetlen megmondani, az apjuk hogyan reagálna az oktatásban ma már széles körben használt technológiákra. De Clement és Mils úgy gondolja, hogy ha Jobs gyerekei egy átlagos amerikai suliba jártak volna, ott jóval többet használták volna ezeket az eszközöket, mint otthon.

Ez persze csak az átlagos iskolákra igaz, mert a Szilikon-völgyben is jelen levő speciális sulik, mint például a Waldorf egyértelműen korlátozzák a modern technikai eszközök használatát. Ahelyett, hogy kódolni tanítanák a gyerekeket, inkább az együttműködés alapjai valamint az egymás iránti tiszteletet elsajátítására helyezik a hangsúlyt. 

Forrás: Business Insider