Betűk és generációk

19/02/25 hétfő
ujnemzedek.hu
Olyan gyakran hallunk az X, Y, Z generációkról, hogy már valószínűleg mindenki kapizsgálja: a különböző betűk a társadalom egy-egy csoportját jelölik. Azt már kevesebben tudják, pontosan melyiket, illetve azt, hogy ezek a nemzedékek pontosan miben különböznek egymástól, vagy az idősebb korosztályoktól.

A William Strauss és Neil Howe nevéhez köthető elmélet alapján a nyugati világ társadalmait hat elkülönülő generáció alkotja. Bár országonként egészen eltérő mintákat és arányokat figyelhetünk meg, ez a hat korosztály általánosnak mondható, többek között Magyarországon is.

A legidősebb egybefüggő korcsoport a „veterán generáció”, tagjaik a második világégés előtt születtek. A csendes, vagy építő generációnak is szokták hívni őket. Jelenleg körülbelül 1,1 millió főt tesznek ki hazánkban, de legidősebbként, őket érinti leginkább a természetes fogyás.

A veteránokat követi a ma 50–70 év közöttiek generációja, amelyet baby boomer korosztálynak is nevezünk. A háború utáni demográfiai robbanás és népesedési intézkedések következtében ez a csoport kiemelkedően népesre nőtt. Magyarországon az akkori népjóléti – majd egészségügyi miniszterről kapták a ratkó-gyerekek becenevet.

X generáció

Következő a „már betűvel ellátott” X generáció, akik életében már jelen van a technológia száguldó fejlődése és a körülöttük zajló világ változása. Jellemzően a mai 50-40 évesek, körülbelül 2,2 millió emberről beszélhetünk. Fiatalkorukban már valós jelenség volt a pályakezdés nehézsége, vagy a korábban bevett életkezdési modellek elhalványodása. Általánosságban elmondható, hogy nagyfokú teherbírásról tesznek tanúságot, hiszen a napi munkavégzés mellett egyszerre látják el az idősebb korosztályokat, és gondoskodnak gyermekeikről is.

Y generáció

Az 1980–1995 között született Y generáció tagjai már a digitális világ, a fogyasztói társadalom szülöttei, számuk körülbelül 1,9 millió fő. Ők már a számítógéppel együtt nőttek fel, otthonosak a technológia világában. Nagyfokú szabadság és nyitottság jellemzi őket. Míg a korábbi generációkban a tudás, „apáról fiúra” szállt, addig ezek a fiatalok a legfontosabb ismereteket saját maguk által és a kortársaiktól szerzik meg. Az előző nemzedékekhez képest jóval később, és nagyobb szünetekkel haladnak előre a felnőtté válás és önálló egzisztencia kialakításának útján, annak ellenére, hogy kulturális szempontból önállóbbak.

Z generáció

A Z generáció az első igazán globális nemzedék a világon. Létszámuk kicsi, körülbelül 1,5 millió fiatalról van szó. Függetlenül attól, hogy hol élnek a világban, szinte ugyanazokon a popkulturális termékeken nőnek fel, a főbb divatirányzatok egyaránt érintik őket. A legfiatalabb teljes generációra elmondható, hogy jelentős hatással bírnak majd a globális térben zajló társadalmi és gazdasági változásokra.

Az élet folyásának rendje szerint eltűnőben vannak a legöregebbek, és - bár általánosan elfogadott nevük még nincs - felnövekvőben van egy újabb nemzedék. Ők már egészen más körülmények között, saját jellemzőkkel és közös alapélményekkel vágnak majd neki a világnak, hogy kialakítsák a sajátjukat.