Betiltották a kávét a dél-koreai sulikban

18/09/13 csütörtök
ujnemzedek.hu
Már 2013-tól tilos az iskolákban magas koffeintartalmú innivalókat árulni a diákoknak, de a sulikban azért volt néhány kávéautomata a tanárok számára. A dél-koreai diákok azonban cselesen megoldottál a dolgot, a tanáraiknak fenntartott automatákat vámolták meg, amit sehogy sem tudtak meggátolni. Úgyhogy léptek egy határozottat, és teljesen kitiltották a kávét a sulikból.

Az élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági minisztérium szóvivője elmondta, hogy a kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a gyerekek ne jussanak  magas koffeintartamú italokhoz az iskolában. Azt találták ki, hogy szeptember 14-től mindenfajta kávé árusítását megtiltják az általános- és a középiskolákban. 


Fotók: Pixabay

A The Chosun Ilbo című dél-koreai napilap szerint a diákok vizsgaidőszakban nagyon sokáig fent vannak, szóval nagyon keveset alszanak. Mindezt miért? Mert kampányszerűen akarnak megtanulni mindent, amit év közben elmulasztottak. Ahhoz, hogy ne legyenek fáradtak és minél később aludjanak el, rengeteg energiaitalt és tejeskávét fogyasztanak. A minisztérium véleménye az, hogy ez a rengeteg energiaital és kávé nagyon ártalmas az egészségre, hiszen kutatások is bizonyították már, hogy émelygést, szabálytalan szívverést és alvásproblémákat is okozhat.

A koreai nemzetközi kereskedelmi szövetség (KITA) szerint amúgy Dél-Korea a világ hetedik legnagyobb kávéimportőreként tavaly mintegy 700 millió dollár értékben vásárolt kávét. A KITA szerint a dél-koreaiak tavaly átlagosan 512 csésze kávét ittak meg fejenként.

Na de hogy és mikor kell inni egyáltalán a kávét, hogy hasson? 

Te is az a típus vagy, aki legurít egy csésze kávét, amikor fáradtnak érzi magát? Ha tényleg azt akarod, hogy hasson, pihenj le miután megittad!

Nem vicc, tényleg működik! Mondjuk is, hogy miért:

A kávét legtöbbször azért isszuk, hogy kicsit felpörgessen minket, ha fáradtak vagyunk. Szakértők szerint viszont a hatását úgy tudja a legjobban kifejteni, ha lefekvés előtt isszuk meg. Persze nem este, alvás előtt! Ha délután úgy érezzük, szükségünk van egy kávéra, különben menten elalszunk, nos, igyunk egyet, és dőljünk is le 20 percre. A kávéban lévő koffeinnek egy kis időre van szüksége, hogy eljusson a vékonybélbe, majd onnan a véráram segítségével az agyba. Ha azt akarjuk, hogy tényleg frissebbnek érezzük magunkat, feküdjünk le kávézás után és engedjük, hogy a koffein szépen felszívódjon. Szakértők szerint 20 perc csendes ücsörgés, relaxáció is tökéletes, hiszen legtöbben nem nagyon tudunk szunyókálni munkában. 

(MTI)