Besegítenél a kistesódnak, hogy megoldjon egy konfliktust?

19/01/17 csütörtök
ujnemzedek.hu
Természetes, hogy a gyerekeknél is vannak olykor konfliktusok, amiket bizony sokszor nem tudnak kezelni. Mi tehetsz te, például, ha a tesód kerül ilyen helyzetbe? Mondjuk megtaníthatod neki, hogy el kell fogadni mások véleményét, de persze ő is bátran kifejtheti a sajátját.

A konfliktusok gyakoriak a gyermek barátságokban is, persze ez nem jelenti azt, hogy minden pajtással fel kell számolni a barátságot. Épp ellenkezőleg: konfrontálódni kell és szükséges is - viszont fontos, hogy a gyerkőcök megtanulják kezelni ezeket a vitákat és azt is, hogy fejezhetik ki a véleményüket úgy, hogy másokat ne bántsanak meg. Itt van három mód, ami segíthet:

1. Kérdezzen!

Ha valaki nem ért velünk egyet, a legkönnyebb út, ha felhúzzuk magunkat és hagyjuk az egészet a fenébe. Főleg akkor, ha olyan érveket kapunk, hogy: csak, mert, azért stb. A gyerekeknek segít az, ha kérdeznek, mivel ez vezeti el őket a megértéshez, hogy valaki mit és miért is csinál vagy csinált.

"Mit gondolsz?" "Mit akarsz csinálni?" "Mit gondolsz, mit kellene tennünk?" "Mit nem szeretsz ebben?" -  Az ilyen kérdések kifejezetten jók arra, hogy a gyerek megismerjék egymás véleményét és gondolatát. Kinyithatják az ajtót, hogy kompromisszumot tudjanak kötni, hogy megérték azt, barátjuk mit, miért akar tenni.


Fotó: Janko Ferlič on Unsplash

2. Beszélgessen!

Néha a gyerekek csak csendben lapítanak és nem mondják el, hogy mit szeretnének igazán. Erre az a megoldás, hogy meg kell őket tanítani, hogy merjék kimondani a véleményüket. "Szeretném" "Úgy gondolom" Úgy csinálnám" kezdetű mondatokkal jelezhetik barátaik felé az akaratukat, véleményüket, érzéseiket. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy a barátok nem látnak bele a fejükbe, hogy kitalálják, mit szeretne a másik.  

3. Engedje el a haragot!

A gyerekeknél ez sokszor meg is valósul. Elég egy hétvége hozzá, hogy elfelejtsék a sérelmeiket. Persze, ha nem menne olyan könnyen, rá kell őket vezetni, hogy a jó barátság egyik alapja, ha képesek vagyunk megbocsátani a másiknak. Mindenki követ el hibákat és sokszor megbántjuk azt, akit nem szeretnénk. Fogadjuk el a bocsánatkéréseket, de mi is tudjuk ezt megtenni, ha gorombák voltunk.