Balkezesnek lenni menő! Sőt, van ahol kifejezetten előny!

17/11/24 péntek
ujnemzedek.hu
Századokkal ezelőtt egyenesen az ördög rokonának tartották balkezeseket. Ha észrevették valakin, hogy nem a "jó" kezét használja, lázadásra valamilyen baj közeledtére gondoltak. Az Európában fennmaradt írásos emlékekből az is kiderült, hogy a balkezességet boszorkányságnak minősítették és úgy gondolták, hogy az adott illető biztosan valamilyen fekete mágiával foglalkozik.

Mi a helyzet most? 

A különcséget még mindig magukon hordozó balkezesek naponta szembesülnek kihívásokkal a jobbkezesek világában, ám mégis vannak dolgok, amiben jobbnak bizonyulnak.

Kutatók megfejtették, hogy miért előnyösebb a balkezesség egyes sportágakban

A németországi Oldenburgi Egyetem Florian Loffing vezette kutatócsoportja eredményeit a Biological Lettersben jelentette meg. Tanulmányuk szerint a balkezesség azokban az interaktív sportágakban jelent komoly előnyt, ahol nagy szerepe van az időnek, mint az asztalitenisz vagy a krikett, talán azért, mert a balkezesek mozdulatai idegennek hatnak a jobbkezes ellenfelek szemében és nincs idő alkalmazkodni hozzájuk.

"Az adatok azt mutatják, hogy minél nagyobb az idő szorítása egy sportágban, annál nagyobb benne a baloldalasok aránya. Általában nem vagyunk hozzászokva, hogy balkezesekkel játsszunk, ezért nem alakulnak ki a stratégiáink ellenük" - idézte Loffingont a The Guardian online kiadása.

Ugyan a populáció 10-13 százaléka balkezes-ballábas, régi megfigyelés, hogy egyes interaktív labdajátékok elitjében ennél jóval nagyobb az arány. Korábbi kutatások egy sor lehetséges magyarázattal álltak elő, köztük azzal, hogy a balkezeseknek jobbak a két agyfélteke közötti kapcsolatai. Loffing és kollégái összegyűjtötték a tollaslabda, a squash, a tenisz, az asztalitenisz, a krikett és a baseball legjobb 100 játékosának adatait a 2009 és 2014 közötti időszakból. Először azt vizsgálták, milyen arányban fordulnak elő balkezesek az egyes sportágak elitjében: a férfiaknál a baseball dobójátékosai között több mint 30, a tollaslabdában kevesebb mint 13, a squashban 8,7 százalék volt a balkezesek aránya.

A nőknél a legjobb asztaliteniszezők több mint 19 százaléka volt balkezes, míg a teniszezőknek kevesebb mint 8, a tollaslabdázóknak 8,4 százaléka. Ezután Loffing megvizsgálta, mennyire "szorít az idő" az egyes labdasportokban, például mennyi idő telik el, amíg a labda az egyik ütőtől a másikig elér. Az adatok alapján az idő leginkább a baseballnál, a krikettnél és az asztalitenisznél szorongatta a játékosokat, ez pedig megfelelt a balkezes élsportolók előfordulási rangsorának, tehát megállapították, hogy a kulcsszerepet az idő játssza: minél rövidebb, az ellenfél annál kevésbé tud felkészülni a meglepő balkezes "húzásra".

Már az anyukánk pocakjában kiderül, hogy melyik kezünk használjuk majd a legtöbbet

Nagyon sok elmélet készült már arról, hogy miért és hogyan lesz valaki balkezes, megállapodás erről még nem született a tudósok között. Ami tuti: az ikrek gyakrabban lesznek balkezesek és az is kiderült már, hogy anyai ágon örökölhetjük a dolgot, sőt, már az ultrahangon is látszik, melyik mancsunkat használjuk gyakrabban. További érdekes tény a balkezesekről, hogy legtöbben késő tavasszal vagy kora nyáron születnek. 

Könnyebben zavarba jönnek?

Felmérések szerint a balkezesek jobban tartanak a kudarcoktól és a sikertelenségtől. Sokkal érzékenyebben érinti őket a negatív kritika - mondjuk, akinek már gyerekként a fejéhez vágják, hogy írj már a "rendes" kezeddel vagy épp megpróbálják átszokatni a "jó kezére", az már alapból érzékenyebben indul neki az életnek. 

Stresszesebbek és félősebbek

Kutatások támasztják alá, hogy a balkezeseknek több fóbiája és félelme van, mint a jobbosoknak. Ezt a a különböző oldali agyi kapacitással magyaráznak a tudósok.

Művészertek, tudomány és a technológia világa sem áll tőlük messze

A tudósok szerint a balkezesek rendkívül jó problémamegoldók. Ez a jobb agyfélteke dominanciájával magyarázható, mely nagyban hozzájárul ahhoz is, hogy a balkezesek nagy része rendkívül jól helytáll a tudomány, művészet és a technológia világában.

Ha legközelebb cikiznének amiatt, hogy balkezes vagy csak legyints egyet - hiszen olyan kiválóságokkal állsz a balkezesek oldalán, mint például Barack Obama, Bill Gates, Albert Einstein és Neil Armstrong.

Sőt, a balkezeseknek saját világnapjuk is van, 1996 óta augusztus 13-án világszerte ünnepeljük ezt a különleges készséget.

Forrás: ujnemzedek.hu ,MTI, starity