Az ókor legjobb sportolója naponta 8 kiló húst evett és 10 liter bort ivott

16/09/20 kedd
ujnemzedek.hu
És puszta kézzel agyonütött egy bikát. Hölgyeim és Uraim, a krotóni Milón!

Évről évre egyre jobb teljesítményt kell nyújtaniuk a sportolóknak, ha meg akarják szerezni az olimpiai aranyat. Évről évre dőlnek meg a rekordok, amiket csak kőkemény edzésekkel, és teljes odaadással lehet elérni. Senki sem kérdőjelezi meg a sportolók kitartását és felkészültségét, de azért nem biztos, hogy ezzel a fickóval összeakasztanák a bajszukat. Álljon itt egy rövid megemlékezés az ókor egyik legnagyobb fenegyerekéről, aki halomra nyerte magát a viadalokon, és legendák keringenek róla. Ő volt Milón.

 

 

 

Az ókorban a sportolók nagy népszerűségnek és tiszteletnek örvendtek, ha pedig olyan képességekkel rendelkeztek, mint Milón, akkor egyenesen istenként néztek fel rá. Akkoriban ugyanis nem csak az Olimpia, hanem három másik nagy sportesemény is lázban tartotta a görögöket- a Delphoi-ban tartott püthói, a Korinthoszban rendezett iszthmoszi és Nemeában bonyolított nemeai játékok. Emberünk pedig mindegyiket megnyerte zsinórban, ezzel kiérdemelte a periodonikész címet.

 

A vegetáriánusok által elképzelt pokol nagyjából megfelelt Milón egy átlagos napjának. Ahhoz ugyanis, hogy erejét megőrizze, naponta kábé nyolc kiló húst evett meg, ugyanennyi kenyérrel, és mindezt 9 liter borral küldte le. Egy legenda szerint egyszer egy négyéves bikát a vállán cipelt be a stadionba, ahol puszta kézzel ütötte agyon (előtte azért futott vele egy tiszteletkört), majd egy nap alatt elfogyasztotta azt. Egy másik szerint úgy meg tudott tartani egy gránátalmát a markában, hogy a legerősebb ember sem tudta lefejteni róla az ujjait, ugyanakkor a gránátalmának nem esett baja. Olyan történet is kering róla, miszerint egy olajos diszkoszra állva arra kérte az embereket, hogy tolják le őt a síkos felületről. Azt sem tudta megtenni senki.  

 

Milón annyira erős volt, hogy az ellenfelei egy idő után inkább lemondtak arról az élvezetről, hogy megmérkőzzenek vele. A verseny szabályai szerint a győzelmet úgy (is) el lehet érni, hogy az ellenfél a hátára esik. Amikor Milón egyszer fellépett a pástra, véletlenül hanyatt esett, és noha ellenfele ki sem állt ellene, a tömeg szerint vesztett. Pech.

Érdekes adalék a birkózóról, hogy az egyik tanítómestere maga a híres Pitagorasz volt, sőt, egyesek szerint feleségül is vette a matematikus lányát. A halála viszont elég tragikomikus volt, a feljegyzések szerint egy nap az erdőben járva észrevett egy kettéhasadt fát. Mivel úgy gondolta, hogy jó erőpróba lenne kettétörni azt, benyúlt a hasadékba, nekiállt feszegetni azt, ám beszorult a keze. Ekkor jött egy farkasfalka, és szétmarcangolták a csapdába esett birkózót.