Az angol gyerekeknek nem sok fogalmuk van az evőeszközről

18/07/11 szerda
ujnemzedek.hu
Pedig elengedhetetlen a későbbi tanuláshoz.

A finommotoros képessége a kisizmok használatát igénylő mozgásformák kivitelezését jelenti. Ilyen például evés során a kezek és az ujjak izmainak használata, ami természetesen együtt jár a szem mozgatóizmainak használatával is. A jól fejlett finommotorika képessége  nagyon fontos a későbbi tanuláshoz, a gyerek szellemi fejlődéséhez, rendkívüli jelentősége van az agy idegi kapcsolatainak kiépítésében, valamint a beszéd és tanulási képesség fejlődésében is. A szakértők szerint ennek a képességnek a fejlesztése a szülők feladata. 

Ha a gyerek nem használ otthon étkezés közben evőeszközöket, nem fogja ezt a finommotoros mozgás megtanulni, ami később, más eszközök használatában akár akadályozhatja is. 


Forrás: Stocksnap

A brit őssejt-bank, a StemProtect, 3000 szülőt kérdezett meg, akiknek 2-5 éves gyerekei voltak. A válaszadók 54 százaléka bevallotta, hogy gyermekeik nem használnak rendszeresen evőeszközöket étkezés közben. Anna Edwards, a StemProtect munkatársa elmondta, hogy azért fontos, hogy minél hamarabb megtanítsuk a gyerekeket az evőeszközökkel való evést, mert így hamarabb fogják megtanulni az ujjaik és kezeik használatát.

Gyerekként, étkezés közben, ahogy szeleteljük a húst, ahogy a villával vagy a kanállal ügyeskedünk, folyamatosan tanulunk és közben fejlődik a finommotorikus képességünk is, a kezünk és az ujjaink pedig egyere ügyesebbek lesznek. 

Forrás: dailymail