Az áldozat is tehet a zaklatásról? Tízből négy ember szerint igen

17/11/20 hétfő
ujnemzedek.hu
Ez derül ki egy friss kutatásból. Ami kicsit megdöbbentő.

Sajnos aktuális téma, mi is írtunk már róla rengeteget, és most a Vasárnapi Hírek megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatást a Publicus Intézet. Az adatokból kiderül: a megkérdezettek 85 százaléka hallott a zaklatási ügyekről, de ami a legdurvább: 

tíz megkérdezettből négy szerint az áldozatok is tehetnek arról, hogy zaklatás áldozatai lesznek.

A megkérdezettek túlnyomó többsége, tízből nyolc-kilenc megkérdezett szerint a felvázolt helyzetek zaklatásnak számítanak. Ezek szerintük a hatalmi helyzeteket kihasználó közeledések, vagy például olyan esetek, amikor valaki segítségért cserébe szexuális szolgáltatást kér.

A válaszadók szerint elsősorban a társadalom hozzáállása az elsődleges oka annak, hogy a zaklatási ügyek nagy részének nincs jogi következménye. Sokan említették még az egyes állami intézményeket (rendőrség, ügyészség, bíróságok), valamint magukat az áldozatokat is, mint akik ezért felelősek.

Legkevésbé a férfiakat és a diplomásakat háborítják fel a zaklatási ügyek (55 és 58 százalék), és hasonlóan ezen két társadalmi csoportban a legmagasabb azok aránya, akik természetesnek tartják ezen ügyeket, és nem lepődnek meg rajta (22 és 24 százalék).

Azonban azok aránya, akiket nem érdekelnek ezek az ügyek, az érettségizettek és a szakmunkás végzettséggel rendelkezők körében a legmagasabb (17 és 16 százalék). A megkérdezettek 84 százaléka fontos társadalmi kérdésnek tartja a szexuális zaklatási ügyeket, ám a nők esetében 6 százalékponttal magasabb azok aránya, akik így gondolkodnak (87 százalék, 81 ellenében).