Autóvezetés másképp vagy sehogy?

20/08/19 szerda
A világ számos pontján zajlanak már különböző fejlesztések az önvezető autókra. Nincs ez másként itthon sem.

Első hallásra persze elég bizarrnak hangozhat már maga az elgondolás is, hogy ülünk az utóban, vezetőként, de igazából semmi dolgunk. Semmi kormányzást, sebességváltás és társai. Mindent magától tesz az autó. A mostani csúcskategóriás autók szinte már képesek is minderre, igaz csak alapszinten. Viszont nem állhatunk le az önvezető autóknál. Az infrastruktúrát is biztosítani kell hozzá.

Egy osztrák-magyar projekt keretein belül a hangsúly, most a közutak mellett lévő szenzorok fejlesztésére került. Ezek a szenzorok érzékelni tudják az önvezető autókat az utakon. Valós időben információt szolgáltatnak a járművek számára a körülöttük lévő statikus, ill. dinamikus környezetről különböző csatornák által.

A projekt részeként tesztelések folynak az ötödik generációs mobilhálózattal ellátott ZalaZONE Járműipari Tesztpályán, melynek igazgatója dr. Szalay Zsolt elmondta, hogy a fejlesztések egyik fő célja, hogy az önvezető autók minél biztonságosabban tudjanak közlekedni. A tesztpályán kívüli tesztelés a tervek szerint a Graz és Zalaegerszeg közötti útvonalon fog majd megvalósulni.

Az önvezető járművek majdani bevezetésével a kutatók a balesetek számának és súlyosságának csökkenését várják, ugyanis a mostani statisztikák szerint kb. 90%-ban emberi mulasztás és figyelmetlenség áll ezek mögött. Az új technológia által remélhetőleg javul majd a forgalom eloszlása is az utakon.

 

Forrás: zalamedia.hu