Átkelés, szabadon

20/05/08 péntek
ujnemzedek.hu
Az emberek számára egyre fontosabb, hogy gyorsan érjenek el A-ból B-be, így nő a gyorsforgalmi utak, autópályák száma. Ezzel párhuzamosan egyre több életteret veszünk el - vagy szakítunk át az útjainkkal - az állatoktól.

A vadátjárók. Bizony ezzel is foglalkoznunk kell, mert ez mind az állatok, mind az emberek védelme érdekében fontos dolog. Egyre elterjedtebbek a világon ezek az építmények, amiket forgalmas utak fölé vagy éppen azok alá szoktak építeni.  Gondos kutatások és precíz tervezések eredményei ezen átjárók. Nem is hinné az ember, hogy mennyi mindenre oda kell figyelni egy ilyen megtervezésénél, kivitelezésénél. Ezen a területen folytatott kutatást pl. az ELTE Természettudományi Kara is, segítő kezet nyújtva az itthoni útépíteseknél.

Először is fontos figyelembe venni a célcsoportot. Milyen állatoknak lesz az átjáró? Mert nem mindegy, hogy teknősöknek, medvéknek vagy szarvasoknak. Mindegyikhez más megoldást terveztek eddig, szerte a világban. Szem előtt kell tartani az adott faj elterjedését, vándorlási szokásait vagy, hogy milyen az élőhely az út egyik, illetve másik oldalán.

Vannak olyan átjárók, amiket azért nem használnak a vadak, mert bár jó helyre lett építve, sajnos később benzinkutat telepítettek a közelbe, esetleg nem megfelelő a felvezető vagy a vadhíd burkolata. Az ember közelsége is befolyásolhatja az építmények sikerességét. Ha az emberek gyakran látogatják ezek környékét, hogy dolgukat ott végezzék el, az állatok messziről el fogják kerülni és bár sokba kertük, hasznuk sajnos még sem lesz. Ugyanis az vadállatok általában nem szeretik az emberszagot. Azok az átjárók szoktak sikeresebbek lenni, amik az utak fölött vezetnek át. Ahová kvázi be kell „bújnia” az állatnak, az növelheti a veszélyérzetét és inkább elkerüli. Csak a bátrabbak merészkednek bele.

Milyen vadhidakat találunk a világon? A Karácsony-szigeteken egy rácsos megoldású átvezetőt építettek a rákok számára, hogy tudjanak vonulni.  Japánban a teknősök számára, egy lemélyített átjárót készítettek, hogy a sínek alatt is tudjanak közlekedni. A pingvinek számára, pedig betonból készült csatornát építettek Új-Zélandon, míg Ausztráliában kötélhidat létesítettek a papagájok számára, bár ők éppen át is repülhetnék ezt a távot, nem úgy, mint a majmok, akik szintén kötélhidat kaptak a biztonságos közlekedéshez Brazíliában.

Képek: boredpanda.com