Allergiás vagy a mogyoróra? Ezt a kütyüt bírni fogod!

18/09/20 csütörtök
ujnemzedek.hu
A Nima minatűr élelmiszer-biztonsági műszere segíthet megállapítani, hogy egy boltban vásárolt készétel tartalmaz-e mogyorót.

Az okos kis kütyü neve Nima, és két éve dobták piacra elődjét. Ez a szerkentyű képes volt kimutatni az élelmiszerekben a glutént, vagyis a segítségével bárki saját maga tesztelhette, hogy az elé rakott ételben van-e allergén összetevő. Már akkoriban tervezték, hogy a kis műszert kicsit tovább buherálják, és alkalmassá teszik más élelmiszer-allergének kiszűrésére.

A jelek szerint ez sikerült: Nima nem csak a lisztérzékenyeknek, de a mogyoróallergiásoknak is segít - írja a TechCrunch.


Forrás: NIMA

A különleges formájú és kinézetű kütyü képes arra, hogy egy falatból kimutassa, az étel tartalmaz-e mogyorót. Ahhoz, hogy lecsekkoljuk az adott ételt, a kis rekeszbe kell tennünk egy darabkát az adott ételből, majd visszazárni a tárolójába. Ezután a készüléknek öt percre van szüksége, hogy elemezze a mintát, ha nem talál semmi veszélyeset, egy mosoly jelenik meg a kijelzőn. Ha mogyorót talál a kajában, vagyis ennek mennyisége eléri az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) előírásában kiszabott 10 milliomod egységet, akkor megjelenik egy síró fejecske.

A kütyü tehát tényleg szuper, de nem olcsó - és a gyógyszereket sem lehet kidobni az ablakon csak azért, mert valaki használja

A tárolókat, amelyekbe az ételmintákat kell tenni, minden egyes mérésnél cserélni kell. A kütyü ára 229 dollár (kb. 63 ezer forint), és jár hozzá 12 eldobható, később utánrendelhető rekesz. A gyártó arra is felhívja a figyelmet, hogy az eszköz használata mellett nem feledkezhetnek meg az allergiások a gyógyszereikről sem. Ugyan az eszköz 97,6 százalékos pontossággal dolgozik, de a földimogyorón kívül más mogyoró- vagy diófélét nem képes felismerni. 

Forrás: NIMA