Akkor tisztázzuk: mekkora sebességgel kellene elhagyni a Föld nevű bolygót?

17/03/07 kedd
ujnemzedek.hu
Ez a kép mindent elmagyaráz.

Rengeteget hallani manapság arról, hogy hamarosan mindannyian űrrakétába pattanhatunk, és elcsatangolhatunk a galaxis másik felére akár. Oké, ez így nem pontos, de tény: a napokban Elon Musk, a SpaceX űrhajó-ügynökség (?van jobb szó?) feje bejelentette, hogy legkésőbb 2018 végére két fizetővendéget Hold körüli pályára lőnek majd (aztán persze vissza is hozzák őket.)

Ez nagyon szépen hangzik. Viszont

mekkora sebességgel kell kilőni egy űrhajót a világűrbe?

Első körben tisztázni kell: a gravitáció tök jó, hogy van. Ez teszi lehetővé többek között azt, hogy a Földön lehessünk. De tény: a gravitáció baromira megnehezíti, hogy ELHAGYJUK a bolygót. Itt fontos megemlítenünk a szökési sebesség kifejezést - ez azt a sebességet jelöli, amely szükséges ahhoz, hogy egy bizonyos égitestről indulva az űreszköz parabolapályára álljon. Vagyis ahhoz, hogy elhagyja a bolygót.

Ehhez pedig BAROMI sok üzemenyagra van szükség.

Ha megnézed a régi űrhajókat, mindig feltűnik, mekkora batárnagy üzemanyagtárolót kellett magukkal cipelniük - nos, ezért. A SpaceX rakétái ennél azért már egy kicsit kisebbek, de azért még így is elég óriásiak. Más bolygókon azonban más a gravitáció, így tehát egy űrhajó elindításához minden bolygón más-más sebességre van szükség. De mégis mekkorára?

Nos, erre van itt ez a pofás kis kép.