A Z generáció több mint felének az okostelefonja a legjobb barátja

18/02/26 hétfő
ujnemzedek.hu
A megkérdezettek 34 százaléka úgy gondolja, boldogabb lenne, ha kevesebb időt töltene a telefonjával - többek közt ez derült ki a Motorola kutatásából.

A mindennapi élet és a telefonnal töltött idő közötti egyensúlyt vizsgálta a Motorola legfrissebb kutatása, amelyben 4500 embert kérdeztek meg a mobilozási szokásairól. A kutatás eredménye alapján létező probléma a telefonfüggőség veszélye. 

A válaszadók egyharmada mondta azt, hogy ha választania kell, inkább a telefonjával foglalkozik a számára fontos emberek helyett. A 2000 után született Z generáció tagjaira fokozottan jellemző ez az attitűd, ennek a korcsoportnak 53 százaléka konkrétan a legjobb barátjának tartja a telefonját. 

A megkérdezettek 49 százaléka érzi úgy, hogy nem tudja leküzdeni a telefonon érkező értesítések ellenőrzésére irányuló vágyát - vagy legalábbis sokkal gyakrabban teszi, mint ideális lenne.

Ha viszont a Z generációt, vagy a náluk is fiatalabbakat nézzük, még ennél is magasabb az arány: egész pontosan 60%. Emellett 35% gondolja úgy, hogy túl sok időt tölt a képernyőre tapadva, 34 százalék pedig kifejezetten úgy érzi, boldogabb lenne, ha ezt az időt csökkentené. 

De ha arról van szó, hogy elvesztette a telefonját, a válaszadók kétharmada (a Z és milleniumi generációban 4-ből 3) kifejezetten pánikba esik. 

Ugyanakkor 60 százalékuk szerint fontos lenne, hogy a "telefonon kívül" is legyen élete, és 61 százalék értett egyet azzal, hogy a telefonjából és az életéből is a legtöbbet szeretné kihozni. 


Fotó: rawpixel.com/Unsplash

A Motorola Mobility a kutatást 2017 novemberében és decemberében végezte. Összesen 4 és fél ezer, 16-65 év közötti felhasználót kérdeztek meg az USA-ban, Franciaországban, Indiában és Brazíliában. A kutatást Nancy Etcoff vezette és az Ipsos koordinálta.