A Vidék maga a Kaland

19/03/25 hétfő
ujnemzedek.hu
Amint arról korábbi cikkünkben írtunk, két év szünet után újraindul a Vidék Kaland program, amelyről most Dr. Mikula Lajost, a program szellemi atyját kérdeztük. Interjúnk.

Honnan ered a Vidék Kaland ötlete? Hogy ilyen módon mutassátok be az agráriumot a diákoknak?

Természetesen az is a munkám része, hogy jól értesült legyek a mezőgazdaságot érintő trendek, hírek kapcsán, éppen ezért napi szinten nyomon követem az interneten is a témát. Ennek köszönhetően pedig sajnos folyamatosan szembesülök azzal, hogy elképesztően sok butaság és tévhit kering az világhálón a mezőgazdasággal kapcsolatban. És egyszer, amikor éppen Balmazújváros felé autóztam az autópályán, azon gondolkodtam, hogy annak ellenére, hogy van jó pár városi fiatal, akik érzékelhetően érdeklődnek a vidék iránt, nincs lehetőségük arra, hogy

megismerjék a gazdálkodás igazi arcát.

És felmerült bennem, hogy hát miért nem jönnek el hozzánk ezek a fiatalok? Mi lenne, ha eljönnének a különböző mezőgazdasági üzemekbe és megmutatnánk nekik mindent, amire csak kíváncsiak, és ők dönthetnék el és írhatnák le, hogy milyen a magyar mezőgazdaság. Így talán hitelesebb lenne az egész téma, hiszen ők nem mezőgazdászok, ők külső szereplők, akiknek nincs érdekük abban, hogy másképpen írják le, amit látnak, mint amilyen az valójában. Így jött a Vidék Kaland ötlete.


Dr. Mikula Lajos
Fotó: agraragazat.hu

És mi a helyzet a program nevével?

A névválasztás már nehezebb dió volt, hiszen a név mindig meghatározza magát a projektet. Ami segített benne az az, hogy mi azt látjuk, hogy a kollégák nagy része élményként éli meg, hogy gazdálkodik. Hiszen nagyon nehéz munka, elfáradnak, sok fizikai- és adminisztrációs feladattal is jár, de mégis örömmel végzett tevékenység számukra. Egyfajta életre szóló kaland. A megnevezés első része pedig, onnan ered, hogy érzékeltetni szerettük volna, hogy a gazdálkodók számára maga a Vidék a Kaland.

A gazdálkodók életének része, hogy korán kelnek és későn fekszenek. Milyen tapasztalatok várnak a résztvevőkre?

A gazdálkodók valódi életformájával szembesülhetnek, amiről az interneten kevés szó esik. Gondoljunk csak a napirendjükre, amit érintettél. Hiszen egy állattenyésztő például valóban korán kel és későn fekszik, de aki mondjuk, egy hajtatásos kertészetet visz nyári időszakban, annak sincs más lehetősége, hiszen fóliaházban kell dolgoznia…


Van, akinek mindig korán kell kelnie.

Látni fogják, hogy a mezőgazdasági munka kemény fizikai kihívás is, nem csak a GPS vezérelt traktorok munkavégzéséből áll. Arra szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy vannak emberek, akik ebből élnek, akik napi szinten, akár 10-12 órát is barackszedéssel töltenek például. Sztorikat, életutakat ismerhetnek meg.

Ezek szerint a program szemléletformáló hatású is lehet?

Így van. Hiszen nem professzionális mezőgazdászoknak hirdetjük meg ezt a programot. Őket a szakmai oldal érdekli inkább. Itt tényleg az van a fókuszban, hogy hogyan zajlik egy gazdának a napja. Milyen feladatai, kihívásai vannak, merre jár. Arról, amit egy külső szemlélő egyébként, máshol nem láthat.


Érdemes megtapasztalni, hogy milyen a gazdálkodók élete.

A jelentkezési folyamatnak nem csak az űrlap kitöltése, valamit egy személyes elbeszélgetés, de egy fénykép készítése, és egy külön e-mail címre való elküldése is a része.

Így van. Ez nagyon fontos. Hiszen az a tapasztalatunk, hogy minél többször kell valamivel foglalkozni, annál inkább kiderül, hogy ki gondolja komolyan. Így pedig legalább kétszer elő kell vennie a dolgot a jelentkezőknek, még az előtt, hogy a személyes találkozó megtörténne.

Szükséges bármilyen szempontból felkészülnie, felkészültnek lennie a jelentkezőknek?

Nem. Abszolút nem. Hozza magát.

Tehát a megismerés a cél.

Így van. Az a 15-20 perc, amit bent tölt egy-egy ember ezen a meghallgatáson, az inkább arról szól, hogy megtudjuk, hogy az adott jelentkező, személyiségében mennyire tud beilleszkedni arra az egy hétre egy az általa megszokottól eltérő, idegen, gazdasági, szociális közegbe. Hiszen ahhoz, hogy ezt a közegváltást valaki élményként tudja megélni, nem csak fizikumában, de személyiségében és kommunikációs készségét tekintve is alkalmasnak kell lennie. Hiszen, ez a program egy kicsit arról is szól, hogy ki kell állni és el kell mondani, hogy ki, mit tapasztal. És ha például odamegy egy tévéstáb az egyik résztvevőhöz (ami egyébként meg szokott történni), akkor oda kell tudnia állnia a kamera elé, és elmondani, hogy mit gondol, mit tapasztal.

Eddig több mint 180 résztvevője volt a programnak. Milyen visszajelzéseket kaptatok a résztvevőktől?

Nagyon fontos és pozitív visszajelzés volt számunkra, hogy senki nem adta fel. Mindenki végig csinálta a programot. Hiszen ez egyrészt azt jelenti, hogy jól működik a kiválasztási folyamat, másrészt pedig azt, hogy olyan dolgokba nyerhettek bepillantást, ami ottmarasztalta őket arra az egy hétre. Ezen kívül pedig a visszajelzések alapján az élelmiszerfogyasztásra is jó hatással van a program, hiszen a résztvevők arról számoltak be, hogy jobban megnézik a piacon a zöldségeket, a gyümölcsöket, könnyeben észreveszik, hogy valóban friss, egészséges termékről van szó, vagy van valamilyen „csalás”. Az egyik résztvevő egyszer úgy fogalmazott, hogy egy nap alatt többet tanult az életről, mint négy év alatt a gimiben.


Olyan dolgokba nyerhettek bepillantást, ami ottmarasztalta őket arra az egy hétre. ​

Hogyan jelentkezhetsz?

A programra 18 és 35 év közötti fiatalok jelentkezését várják a szervezők, így, ha Te is szívesen részt vennél a programban, 2019. április 18-ig van lehetőséged jelentkezniennek az űrlapnak a kitöltésével.

A programban a jelentkezők számától függően 25-35 fiatal tud majd részt venni, így ne habozz!
Ha részletesebben is érdekel a program, akkor ide, ha pedig jelentkezni szeretnél, akkor pedig ide érdemes kattintanod.