A tudósok szerint tovább él az, aki rendszeresen olvas

18/09/20 csütörtök
ujnemzedek.hu
Az olvasás jótékony hatásairól már sokat hallottunk, most viszont azt állítják a kutatók, hogy tovább is élhetünk tőle.

A Health and Retirement Study című felmérés adataiból készült tanulmány igazolja, hogy a napi rendszeres olvasás hónapokkal meghosszabbíthatja az életünket. 

A téma kutatását persze nem ma kezdték el

Egészen pontosan 1992 óta végeztek hosszú távú felméréseket az ötven év felettiek körében.

Az eredmények alapján azok, akik naponta legalább 30 percet olvasnak, átlagosan 23 hónappal hosszabb ideig élnek, mint azok, akik egyáltalán nem olvasnak semmit.

Az életmódjuk is más a rendszeresen olvasóknak: rájuk nem jellemző a depresszió, viszont képzettebbek és jobb módúak, mint azok, akik nem olvastak sokat. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy egy negatív egészségügyi hatása volt az olvasásnak: mégpedig a látásromlás. 

Ahhoz, hogy működjön a dolog, el kell merülni az olvasásban

A vizsgálat során arra is rájöttek a szakértők, hogy nem elég felületesen olvasgatni, átböngészni valamit, mint például a híreket. Az olvasás csak akkor hat az agyra, ha el is mélyedünk az olvasnivalóban, ha kikapcsolódunk, és visz magával a történet. 

GIPHY

Az is fontos, hogy mit olvasunk, hiszen egy olyan történet, amit mi magunk is megéltünk a valóságban, előhozza a saját emlékeinket, érzéseinket - így újra átéljük ezeket. A mélyolvasás tehát a szövegen keresztül előhozza saját tapasztalatainkat. De közben aktiválódnak azok az agyterületeink is, amelyek a valóságban működtek, mikor a történetben olvasottakhoz hasonló élmények értek bennünket. 

A kutatók végső soron arra a következtetésre jutottak, hogyha profi módon elsajátítjuk a mélyolvasást, és olyan könyveket olvasunk, amelyek hatással vannak a lelkünkre és megmozgatják az agyunkat, pontosan 23 hónappal élhetünk többet, mint azok, akik nem olvasnak sohasem. 

A pszichológusok szerint az olvasás elvezet téged a boldogsághoz

A Business Insider pszichológusokat kérdezett arról, mik azok az apró dolgok, amelyek hozzásegítenek, hogy valóban boldognak érezd magad. Persze ez nem úgy történt, hogy a hasukra ütöttek - komoly kutatások támasztják alá a tippjeiket, tűnjenek bármilyen hétköznapiaknak is. És hogy miért említjük mindezt? Hár mert az egyik ilyen apróság éppen az olvasás is. Ha kíváncsi vagy a részletekre, illetve a többi, mindennapi "boldogságtrükkre", kattints korábbi cikkünkre!

Kiemelt kép: Toa Heftiba, Unsplash