A tudósok szerint génekbe van kódolva, ki lesz a barátunk

17/02/02 csütörtök
ujnemzedek.hu
A családunkat nem, de a barátainkat mi választjuk. Kiderült, jobban is hasonlítanak ránk, mint egyes rokonok.

A Proceedings of the National Academy of Sciences kutatása szerint, tudósok 1932 ember DNS-ét vizsgálták meg, hogy kiderítsék van-e bármilyen összefüggés a genom és a barátválasztás között.  Az eredmények elemzésekor kiderült, hogy nem csak a kölcsönös szimpátia az, ami megegyezik a barátokban, hanem az DNS-ük is hasonló.

Majdnem rokon

Azt már korábban is tudták, hogy elsősorban olyan emberekkel szeretünk hosszú távú kapcsolatot kialakítani, akik hasonlóak hozzánk, de most az is kiderült, hogy a legjobb barátaink génállománya sokszor jobban hasonlít a miénkre, mint a negyedik unokatestvérünké.


Kép: Pixabay

Ez persze mindössze 1% hasonlóságot jelent, de ez a tudósok szerint egyáltalán nem elhanyagolható szám.  Az is kiderült, hogy a legtöbben hasonló „szaglású”, de alapvetően más immunérzékenységű barátokkal vesszük körbe magunkat.

Ez utóbbinak a gyökerei az őstársadalomhoz vezetnek és értelemszerű evolúciós okai vannak. A különböző immunérzékenység miatt az együtt élő csoportokon belül nem tudott egy-egy vírus drasztikus gyorsasággal elterjedni.
 

A leghűségesebb barát

Ne ijedjünk meg, a kutyákkal nincs ilyen egyezés a gének terén. A legújabb kutatások szerint az ebek érzékelik, milyen mértékben figyel rájuk az ember, s eszerint reagálnak az illetőre – tehát viszonozzák a barátságunkat.