A tudomány azt állítja: a macskák jó arcok!

17/07/13 csütörtök
ujnemzedek.hu
Akinek macskája van, az szinte a gyermekének tekinti a szőrös kis négylábúakat, ezt talán a macskamentesek nem is fogják sosem megérteni. Lényeg, hogy becézgetjük, kényeztetjük őket, gondoskodunk róluk, ám sokszor magasról tesznek a fejünkre, mert hát nem mindig akkor van simi time, amikor mi akarjuk. Ez az akaratosság sokakat meg is riaszt és a cicák gyakran kerülnek a rosszfej kategóriába. Viszont most a tudomány jól megcáfolja ezt!

Az Oregon State University vizsgálta a kérdést: eredményük bizonyítottan az, hogy a macskák kedvesek. Sok más mellett azt is kimutatták, hoigy a cicusok interaktívak és nem csak akkor, amikor kaját akarnak.

Sokan gondolják, hogy a macskákat nem lehet irányítani és nem is barátságosak,de ez azért van mert sokan nem is nagyon ismerik a cicák igényeit, szokásait, így nem nagyon tudják motiválni az állatikat semmivel és semmire. 

 cat hug asks GIF

A tanulmány során 50 macskát vizsgáltak otthonaikban úgy, hogy pár órára elzárták őket a kajától, játékoktól és a gazdájuktól. Ezután négy ingernek tették ki a macskákat: emberi közelség, kaják, illatok, és a játékok. A kutatók arra jutottak, hogy nem volt különbség az otthon született, a mentett cicák között, ráadásul mind a két típusnál az emberi közelség volt a legjobban preferált inger. Második helyen persze a kaja végzett... 

Szóval a szakértők is megállapították, hogy a cicák társas lények, persze preferálják azt is, ha meghagyjuk a függetlenségüket és nem bújunk minden percben az arcukba. Nyilván, ez a macska személyiségétől is függ, sőt még az élettörténetétől is. Hogy értjük ezt? Egy mentett cica lehet nagyon kedves, hálás, bújós, de lehet félénk és bizalmatlan is az őt ért traumák után.

Egy a lényeg: a macskák jófejek! Sose gondold azt, hogy csak egy kajaosztó zsáknak képzel, mivel amelett, hogy táplálod, szüksége van a szeretetedre és a gondoskodásodra is. És ezt mostmár a tudomény is alátámasztotta.
 

Kivéve, ha nem

Ugyanis egy másik kutatás pont azt bizonyította nemrég, hogy a cicák magasról tesznek a fejünkre és a világ legnagyobb trolljai 

 

Forrás: motherboard