A természet mini lámpásai

20/06/26 péntek
Ritka látványosság várja június végén a természet kedvelőit. Már javában tart a szentjánosbogarak-rajzása. Aki szemfüles, találkozhat velük természetes élőhelyükön.

Igazi különlegesség a nagy szentjánosbogár (Lampyris noctiluca) rajzása, ami mostanában esedékes. Magyarországon három faj él összesen. A nagy szentjánosbogáron kívűl még a kis szentjánosbogár (Lamprohiza splendidula) és a törpe szentjánosbogár (Phosphaenus hemipterus).

Szaporodásuk egyik fontos eleme a sötétben fénylő sárgászöld fény kibocsátása, mégpedig azért, hogy a hímek könnyen észrevegyék a fűben, aljnövényzeten várakozó nőstényeket. Igazán hatásos stratégia ez a röpképtelen nőstények részéről, ugyanis már akár 50 méterről is kiszúrják így őket a kisebb testű -és szintén világító-, ám hatalmas szemekkel rendelkező tettre kész hímek. Viszont kell ám iparkodni a hímeknek, ugyanis a nőstények általi fénykibocsátás elég limitált ideig látható. Naponta mindeössze két órán át. Utána búvóhelyet keresnek maguknak. Maga a rajzás sem tart túl sokáig igazán, kb. tíz napig.

Sajnos minden mese véget ér egyszer. Nincs ez másként a szentjánosbogarak nászánál sem. Aki nem tudott időben párt találni magának az elpusztul, viszont a szerencsésnek mondható hölgyek sem élnek sokkal tovább, ugyanis a párzás utáni három napban lerakják tojásaikat (kb. 50-100 db) és utána ők is örökre leoltják fényeiket.

A lerakott tojásokból 3-5 hét múlva kelnek ki az utódók, az első stádiumú lárvák. Ezután következik még néhány vedlés minek a végén az utolsó stádiumú lárvák bebábozódnak és kb. két hét alatt válnak kifejlett bogárrá, amik legvégül kikelnek. Végleges méretüket a kb. 2,5 cm-t 1-2 év alatt érik el. Érdekesség továbbá, hogy csak lárva korukban táplálkoznak, főleg csigákkal. A kifejlett egyedek már nem esznek semmit, csak a felhalmozott „készleteiket” élik fel.

A mondavilág szerint a földben elrejtett kincsek felett tűz keletkezik Szent János (Szent Iván) napjának éjszakáján, ami eléggé megkönnyítette a kincsvadászok dolgát. Sokan a szentjánosbogarak fényét hitték a kincset jelző tűznek. Igaz, a kincsvadászok valószínleg csalódhattak, hogy nem aranyra és más ritkaságra találtak rá, mi viszont garantáltan egy fantasztikus élménnyel gazdagodva térhetünk haza, ha teszünk június végén egy erdei sétát a szentjánosbogár-rajzások helyszínén.

Lead kép: http://zoozoo.hu/