A stanfordi professzor elmagyarázza, hogyan kell kezelni az ostobákat

17/10/02 hétfő
ujnemzedek.hu
Robert Sutton, a Stanford Egyetem pszichológia professzora könyvet írt arról, hogyan kell kezelni az ostoba/idegesítő embereket. Egészen pontosan a s*ggfejeket. Kutatást végzett arról, hogy bizonyos érzelmek hogyan jelennek meg az emberekben egy munkahelyen - mit mondhatnánk, gyorsan elért ehhez az embertípushoz.

Nincs mit szépíteni, tényleg az s.fejekről írt könyvet a professzor. Elmondása szerint el se tudjuk képzelni, milyen mértékben károsítják az ilyen emberek a környezetük egészségét és munkáját, amivel persze az adott cégnek is keresztbe tesznek. No Asshole Rule  című  könyve ennek megfelelően bestseller lett, több mint 115 ezer darab fogyott el belőle, ami azt mutatja: a homo assholus egyáltalán nem számít ritka állatfajnak.

Ebben a Vox interjúban Dr. Sutton elmagyarázza, mennyire egyszerűen kezelhetjük az idegesítő személyeket

Először is fel kell ismernünk őket - a jelek már néhány találkozás után is észlelhetők. Például amikor egy beszélgetés vagy megbeszélés során elnyomva, megalázva érezzük magukat, akkor gyanús, hogy kopra közé keveredtünk - ezek az emberek kifejezetten imádnak gyengébb embereket kiszemelni maguknak, hogy aztán nevessenek, viccelődjenek rajtuk. 

Az, hogy kiszűrjük őket azért is fontos, mert a rossz példát könnyebben átveszik az emberek, mint a jót. Manapság pedig nem csak személyesen, de interneten vagy üzenetben is könnyen lehet szekálni, megalázni és bántani valakit. Ezért is lehet megterhelő fizikailag és pszichésen is együtt dolgozni ilyen emberekkel. 


Hasznos kézikönyv lehet a munka világában.

Sutton ezért is írta meg könyvét, hogy végre tudatosítsuk magunkban, hogy a s.ggfejek kezelése igen egyszerűen megtanulható! 

  • Azt tanácsolja, hogy azoknak, akik nincsenek tisztában azzal, hogy s**gfejként viselkednek, felvilágosítás kell. Közölnünk kell velük, hogy viselkedésükkel átlépik a megengedett határokat, megbántanak másokat és ezt nem folytathatják. 
  • Ha olyan emberrel állsz szemben, aki azért csesztet téged, hogy megőrizze a pozícióját, vagy hogy feljebb jusson, akkor inkább lépj le, mivel biztosan csak szenvedni fogsz tőle és a cselekedeteitől. 
  • Azoknak, akik alapból szeretik a munkájukat, vagy kénytelenek az adott helyen dolgozni, mert szükségük van a pénzre és az állásukra külön tanácsokat ad. ​"Amit meg kell tanulnod, az az, hogy ignoráld őket, mert ez kifogja a szelet a s*ggfejek vitorlájából. Gondolj arra, hogy amikor este hazamész, ez az alak nem lesz ott, és nem fog számítani. Gondolj arra, milyen lesz, amikor egy év múlva az a se*gfej már nem lesz jelen az életedben, ő pedig ugyanaz a barom lesz, aki mindig is volt” .
  • Ha egy pozícióban vagy azzal, aki csesztet, egyszerűen el kell szigetelni. Ha többen vagytok, zárjátok ki, ne hívjátok meg rendezvényekre például.
  • Vannak helyzetek, amikor a s*ggfejjel neked is se**fejként kell viselkedned. Sajnos nem ez a legjobb opció, de ilyenkor neked is erőt kell mutatnod, hogy ne tiporjon el. Ugye ismerős a mondás: amilyen a mosdó, olyan a törölköző!

További érdekességeket a témában Sutton könyvében olvashatsz.