A magyarok egy része nagy gyűjtögető, van, aki viszont mindentől megszabadul

18/09/04 kedd
ujnemzedek.hu
Nemrég az IKEA egy igencsak részletes felmérést készített, amiben arra voltak kíváncsiak, hogy miként viszonyulunk az otthonunkban lévő tárgyakhoz. A rendet vagy épp a káoszt preferáljuk jobban? Mikén tároljuk a cuccainkat? Gyűjtögetők vagyunk vagy minimalisták?

A reprezentatív felmérés során 18 és 65 év közötti magyar állampolgárokat kérdeztek - sok érdekes dolog derült ki.

A gyűjtögetők és a szelektálók

Az eredmények azt mutatták, hogy nincs egyértelmű vélemény arról, miként viszonyulunk az otthonunkban tárolt tárgyainkhoz. A megkérdezettek 32 százaléka szeret minél kevesebb személyes holmit felhalmozni lakásában, míg a válaszadók másikharmada szívesen veszi körbe magát emléktárgyaival, ereklyéivel sőt, legtöbben ezeket kiemelet helyen tárolják a házban.


Pixabay

Nem ciki: sokszor vagyunk rendetlenek. De csak azért, mert nincs mindennek helye

A hazai lakások 39 százalékában nincs elég hely a személyes tárgyak tárolására, a megkérdezettek közül sokan ki is emelték, hogy ettől rumlisnak, kupisnak érzik otthonukat. Ennek okát persze meg is tudták magyarázni: nincs minden cuccnak állandó helye a lakásban. Ilyen dolgok például a töltők, kábelek és a mindenféle újságok is.

Hogy ezek végül hová kerülnek? Minden lakásban van egy kinevezett „kupifiók”, „lomos szekrény”, ahová gyorsan el lehet rejteni az olyan eszközöket, tárgyakat, aminek épp nincs meg a helye.  Ezt már csak megfejeli az a tény, hogy a megkérdezettek 62 százaléka szerint, ha több hely lenne a lakásban a tárolásra, az otthon tisztább, rendezettebb lenne. 57 százalékuk viszont úgy vélekedik, hogy ha mindennek meg lenne a helye a lakásban, akkor könnyebb lehetne a takarítás is.

stack books interior design cactus plant white television nature glass
Forrás: Stocksnap

A zseni a káoszban is megtalálja a rendet – vagy micsoda?!

A megkérdezettek szerint a helyhiányból fakadó kupi gyakran okoz konfliktust. A válaszadók 55 százaléka elviselhetetlennek tartja, ha nem talál helyet egy-egy felesleges holmi eltüntetésére, 69 százalék számára pedig kifejezetten zavaró, hogyha az átláthatatlan mennyiségű tárgy között nem találja meg, amit keres.

Szeretünk vendégeket fogadni

A felmérés résztvevőinek 77 százaléka azonnal takarításba kezd, ha váratlan vendég érkezik. A megkérdezettek napi szinten nemcsak a kényelem megteremtésért, hanem azért is takarítanak, hátha váratlanul beugrik valaki otthonukba. A magyarok legkevésbé a baráti látogatások alkalmával szégyenlősök, vagy ha kisgyermekes családot látnak vendégül. Ezekben az esetekben a napi rendetlenség még elfogadott, de a kosz már nem. Ha a család, közeli hozzátartozók jönnek látogatóba, akkor sokkal szigorúbbak magukhoz a vendéglátók, ekkor a kisebb rendetlenség sem megengedett.

Forrás: Médiapiac