A magyar okostelefon-tulajdonosok 29 százaléka függőnek tartja magát

18/02/07 szerda
ujnemzedek.hu
Mármint okostelefon-függőnek. Az EU-s átlag 42 százalék, de azért annyira nem örülhetünk: a magyarok többsége egy órát sem bír ki anélkül, hogy csekkolja a mobilját.

Magyarországon az okostelefon-tulajdonosok 29 százaléka tartja magát telefonfüggőnek, ami jelentősen elmarad a 42 százalékos régiós átlatól - ez az Ipsos felméréséből derül ki, amit a Huawei-nek készített az okosmobilok napi használatáról.

A felmérésből kiderült, hogy a magyaroknak csupán 62 százaléka használja hanghívásra a készülékét, szemben a 73 százalékos európai átlaggal. A válaszadók 83 százaléka fotózásra használja okostelefonját, a megkérdezettek 77 százaléka szöveges üzenetek küldésére, 76 százaléka pedig a telefonján keresztül lép fel a közösségi oldalakra. 

Az is kiderült, hogy a magyarok többsége egy órát sem bír ki anélkül, hogy rálessen a mobiljára, a válaszadók 38 százaléka pedig egy óra leforgása alatt többször is, akár 10 percenként, vagy még gyakrabban ránéz a telefonjára. 

A magyar okostelefon-felhasználók európai társaikhoz képest többet tartják maguknál a készülékeiket: 10-ből 3 megkérdezett több mint 20 órán keresztül képtelen megválni az okos készülékétől, annak ellenére, hogy közel kétharmaduk maximum napi 3-8 órán keresztül használja aktívan a telefonját. Ráadásul a válaszadók 81 százaléka alvás közben is kartávolságon belül tartja a készülékét. A magyarok 45 százaléka az ébredést követően először a telefonja után nyúl, elalvás előtt pedig 58 százalékuk még az interneten böngészik a telefonja segítségével. 

Ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy a magyarok 42 százaléka úgy érzi, túl sok időt tölt az okostelefonjával, 49 százalékuk pedig megpróbál időkorlátot is szabni a mobilozásnak.

A kutatás 12 európai országban több mint hatezer felhasználó, köztük 501 magyar okostelefon-tulajdonos bevonásával készült januárban. A Huawei 2015 óta a világ harmadik legnagyobb okostelefon szállítója a globális kiszállítások alapján, 2016-ban 140 millió okostelefont szállított le, a megelőző évinél mintegy 30 százalékkal többet.

Az okostelefon-függésre két fiatal magyar nő dolgozott ki egy komplett leszoktató programot. Az Out off the boxról itt olvashattok bővebben

Forrás: MTI, fotók: Pixabay