A legfurcsább kattanások, amiktől tuti lehidalsz

17/06/19 hétfő
ujnemzedek.hu
A kényszeres emberek folyton olyasmikre gondolnak, amit nem akarnak, vagy olyat csinálnak meg újra és újra, amit amúgy nem akarnak megtenni.

Jogos a kérdés: de akkor vajon miért csinálják? 

Ezeknek a dolgoknak a kiváltó oka, mindig a szorongás: a kényszeres ember úgy érzi, hogy ha megteszi azokat a dolgokat, vagy átrágja magában a kényszergondolatokat, amik folyton lüktetnek az agyában, akkor csökkenni fog a szorongása is. Alapból mindenkiben vannak kényszeres tünetek: gondoljunk csak arra, mikor bezárjuk a lakásunk ajtaját, majd lenyomjuk a kilincset, hogy ellenőrizzük valóban zárva van-e. Persze ez csak egy általános példa, de a következő pszichés kényszerek, zavarok sokkal súlyosabbak ettől. 

Cartocacoethes - Kontrollálhatatlan késztetés arra, hogy minden tárgyban megjelenjen valamilyen térkép

Sokszor bámuljuk a felhőket és mindenféle furcsa arcot látunk meg bennük kirajzolódni, de olykor a reggeli kávé habjában is találunk torz fejeket. Ha ez veled is megtörtént már, nyugi, nem vagy őrült! Ezt a jelenséget pareidolianak nevezik. Viszont van ennek egy extrémebb, kényszeres változata, amikor valaki folyton térképeket keres a környezetében. Fürkészi az táblákat, pocsolyákat, ételeket és még a legingerszegényebb helyen is képes találni valami térképre utaló formát. 

Forrás: Unsplash 

Gamománia - Bizarr házassági ajánlatok kényszere

A gamomániás férfiak kényszeresen keresik a legtökéletesebb alkalmat az eljegyzésre. Ez még nem is lenne túl nagy baj, ha nem tennék ezt több nővel is egyszerre! Megszállotságuk miatt nem tudnak megállni egy csajnál, így gyakran már csak azt veszik észre, hogy poligámiában élnek. 

Onomatománia - Ellenállhatatlan vágy bizonyos szavak megismétlésére

Akik ettől a kényszertől szenvednek, rögeszméjükké válik bizonyos szavak kimondása. Úgy érzik, akaratukon kívük behatolnak a fejükbe, és ez ellen nem tudnak tenni.

Ez az a dolog, amit az összes Agymenők rajongó unásig ismer:

Clinománia - Túlzott vágy az ágyban maradásra

Egy clinomániás számára az ágyban maradás több, mint játszadozni a gondolattal. Ő ágyban is marad, mivel ellenállhatatlan kényszere van arra, hogy - akár munkája rovására - napokig ki se keljen. A clinománia nem lustaság, annál inkább egyfajta kóros álmosság.

Forrás: Unsplash 

Demonomania - Megszállottsági téveszme

Ez egy elég durva eset a kényszerbetegségek között. A pszichológiai nevén demonomania olyan meggyőződésen alapszik, amely szerint a világot és benne az összes embert maga az ördög irányítja. A mániás személy pedig elkezd úgy viselkedni, mintha ténylegesen megszállta volna valamilyen rossz szándékú erő.

Enosimania - Akaratlan bűncselekménytől való folyamatos rettegés

Ezt úgy lehetne a legjobban elmagyarázni, hogy az adott személy azt képzeli, hogy valamilyen megbocsáthatatlan bűnt követett el, vagy biztos abban, hogy el fog követni valami ilyesmit. Ennek a kényszernek a hatására olyan tüneteket kezd el produkálni, mint a légszomj, szapora légzés, szabálytalan szívverés, izzadás, hányinger.

Trichotillomania - Haj kihúzogatásának leküzdhetetlen vágya

Ez elég betegesnek hangzik, de sajnos ebben is elég sokan szenvednek. Elvileg stressz hatására alakul ki az emberekben, vagyis azokban, akik hajlamosak rá - mivel örökölhető. A trichotillomániás emberek saját hajukat, szőrüket, szempillájukat és szemöldöküket tépkedik. Sokan közülük meg is eszik azokat. Mások pedig körmüket rágják, csípkedik magukat.

Para. 

Ablutomania - Kényszeres mosakodás

Az ablutomániás személy számára mindig van idő kiszaladni a mosdóba és kezetmosni, fertőtleníteni magát. Ha nem tenné meg, elvonási tünetek és rosszullét fogná el. A betegség úgy jelenik meg, mint túlzott vagy rituális kézmosás, fürdés, fogmosás, testápolás, de ugyancsak jellegzetes lehet a vélt szennyeződés elkerülése végett történő folyamatos takarítás is.

Doromania - Megszállott ajándékozás

Elsőre viccesnek tűnhet, mégsem az, hiszen elég szerencsétlen végimenetelű is lehet. A doromániás személy megszállottan keresi az alkalmat az ajándékozásra. Képes olyan irreális mértékű költekezésre is, ami akár sorozatos kölcsönökhöz, hitelekhez, majd teljes eladósodáshoz is vezethet.

Mythomania - A kényszeres hazudozás érzése

A mitomániás személyek erős kényszert éreznek, hogy hazudjanak, mégsem veszik ezt észre. Rengeteg sztorit mesélnek, olyanokat, amelyek meg sem történtek velük. Sokszor annyira beleélik magukat, hogy ők is elhiszik kitalált történetüket. A legtöbb esetben a megszállott hazudozók saját önbizalmuk megerősítése érdekében kezdenek el lódítani - megállni persze nem tudnak, és minden történet csak egy újabbat generál. 

Forrás: 7koznapi