A legbizarrabb extrémsportok, amikről sanszos, hogy nem is hallottál

20/04/23 csütörtök
Foci, hoki, kosár. Ezeket a sportokat mindenki ismeri. Vannak aztán kevésbé ismertek, mint a lovaspóló, vagy a krikett melyek nevét lehet hallottuk már, de nem feltétlen tudjuk hogyan is játszák. És természetesen vannak teljesen elborult sportok is melyek kicsi, ám annál elkötelezettebb és nem feltétlenül százas rajongótáboruknak nyújtanak szórakozást.

A világon számos fura és meghökkentő sport van. És ezek szülőhazája vagy épp rajongótábora között minden bizonnyal nem lenne egyetértés abban, hogy melyik is a legbizarrabb mind közül. Ennek eldöntésére mi sem vállalkoznánk, ehelyett bemutatjuk nektek azokat, amelyek okkal pályázhatnának erre a megtisztelő címre.

Tonhalhajítás

Mindenkinek megvan a kalapácsvetés? Na képzeljük el ugyanazt, csak a versenyzők egy méretes tonhalat próbálnak minél messzebb hajítani. A sport hazája Ausztrália, legnagyobb eseménye pedig a Port Lincolnban tartott Tunarama fesztivál.

A versenyeken eredetileg (nem meglepő módon) fagyasztott tonhalat használtak, azonban ezt mára – többek közt az állatvédők tiltakozása miatt – műhalra cserélték. A 22 fontos (közel 10 kilós) műhalat 4 kategóriában dobálják a versenyzők.

Feleségcipelés

A második jelölt a Finnországból származó feleségcipelés névre hallgató nemes sportág. Az indulók feladata, hogy minél gyorsabban teljesítsék a 253 és fél méteres, többek közt egy vizesárokkal nehezített távot úgy, hogy eközben a hátukon cipelik a feleségüket. Az eredetileg viccnek induló sport abból a régi szokásból ered, miszerint az udvarló férfiak felkapták a másik faluból származó kiszemeltjüket, és egyszerűen hazavitték őket. A finn Sonkajärvi faluban a mai napig a verseny humoros és tradicionális oldala dominál – itt a fődíj annyi sör, amennyi a feleség súlya.

De emellett a versenynek van professzionális verziója is a feleségcipelő vb képében, ahol a mai napig a finnek és az észtek dominálnak, az előbbiek 9, az utóbbiak 11 aranyéremmel.

Sakkboksz

Ez már sokaknak ismerős lehet. Részben. Azt tudjuk mi a sakk és hogy mi a boksz. A sakkboksz pedig nem más, mint ezek ötvözete. A fura sport a francia Enki Bilal képregényeiben jelent meg először, ahonnan hamar megtalálta az útját a valóságba is. Az első mérkőzést 2003-ban tartották.

A verseny 11 menetből áll, ebből 6 menetben sakkoznak, 5-ben pedig bokszolnak. Győzni pedig mattot adva, vagy kiütéssel lehet, illetve, ha az ellenfél feladja vagy lejár a lépésre szánt gondolkodási idő.

 

Ütős képregény

Itt is látszik, hogy egy képregény akkora hatást is tud gyakorolni, ami egy új sportág születéshez vezet. Ha szeretsz rajzolni, akkor nevezz a Köszi, NEM! dohányzásellenes képregénypályázatunkra és érj el te is nagy változást! Sőt akár még az értékes nyeremények egyikét is hazaviheted!

Sajtgurítás

A sajtgurító versenyt a 15. század óta rendezik meg az angliai Glouchestershire megyei Cooper’s Hill-en. A verseny kezdetekor legurítanak a dombról egy jókora sajtot, a versenyzők pedig ezt próbálják elkapni, ami persze nem szokott sikerülni, hiszen a sajt pillanatok alatt eléri az akár 110 km/h-s sebességet is. A versenyzők pár lépést tudnak csak saját lábon megtenni, utána eszeveszett sebességgel gurulnak a sajt után.

Ez pedig pont olyan veszélyes, mint amilyennek hangzik, így nem meglepő, hogy a verseny évről évre számos komoly sérülést és csonttörést termel ki. 2013 óta pedig egy szivacsból készült sajtot használnak, mivel korábban előfordult, hogy a többkilós guruló sajt eltalált egy nézőt. Mindez azonban nem riasztja el a sport rajongóit, akik évről évre, akár hatósági tiltás ellenére is – mint tették azt 2010-ben – megtartják a több száz éves hagyományt.

Extrém Vasalás

Végül de nem utolsó sorban következzék a brit Phil Shaw 1997-es találmánya. A sziklamászó férfi egy szép napon hazaért a munkából, azonban semmi kedve sem volt vasalni, így fogta a deszkát, a vasalót, meg a ruhákat és elindult kirándulni, melynek során végül egy hegyoldalban megpihenve látott neki a vasalásnak.

Ezek után egyre furább helyeket keresett, például vasalt már gleccsereken és sziklafalakon is, miközben követőket is talált a furcsa elfoglaltsághoz. 2002-ben pedig meg is rendezték az első világbajnokságot.

A verseny során van városi, sziklás, erdei, vízi és szabad stílusú kategória is. A háztartási versenyek győzteseiből, divatszakemberekből és sportolókból álló zsűri a mutatvány nehézségi fokát, a vasalás minőségét, továbbá a vasalás tempóját és a gyakorlat művészi kifejező erejét pontozza.