A kutató szerint nincs baj a mai fiatalokkal

17/01/09 hétfő
ujnemzedek.hu
Azt is lehet tudni, hogy az egyik legfontosabb információforrás a család.

Fontos értéke a család a napjaink fiatalsága számára – derült ki a négyévente esedékes ifjúságkutatás legutóbbi eredményeiből. A fiatalok a családi értékeket magasan az értékpreferencia elejére sorolják – mondta az InfoRádiónak Székely Levente, a Kutatópont kutatási igazgatója.

Idén lezajlott a négyévente esedékes ifjúságkutatás, aminek az eredményei később várhatók, ám a fiatalságot érintő tendenciák az ezredforduló óta nyomon követhetőek a kutatás segítségével. „Ez a generáció mindenképpen gondolkodik a családban. A legutóbbi, 2012-es kutatás egyik fontos megállapítása, hogy továbbra is családban gondolkodik a magyar ifjúság” – közölte a tendenciákat Székely Levente.

Kép: Pixabay

Hozzátette ugyanakkor, hogy a magyarországi kutatásban is megjelent az az egyébként nemzetközi trend, amely szerint van néhány százaléknyi olyan fiatal, akik azt mondják, hogy nem szeretnének családot alapítani, nem szeretnének gyerekeket vállalni. „A többség számára azonban a család, a gyerekvállalás érték, az ember boldogságához járul hozzá” – közölte a kutatási igazgató. Kifejtette: négy éve a fiatalok túlnyomó többsége azt mondta, hogy a gyermekvállalás és a gyermek a boldogság egyik fokmérője, ami nélkül a boldog élet nehezen képzelhető el.

„A fiatalok körében az egyik legfontosabb információforrás a család: a fiatalok fele azt mondja, hogy teljes mértékben egyetért azokkal az életeszményekkel, amiket a szülei vallanak” – hangsúlyozta Székely Levente.

„Úgy tűnik, hogy a családi értékeket magasan az értékpreferencia elejére sorolják – legyen szó akár arról a családról, amit majd ők alapítanak, akár arról, amiből származnak” – összegezte a Kutatópont kutatási igazgatója. (inforadio.hu)