A klímaváltozás keresztbe tesz a téli olimpiáknak

20/06/25 csütörtök
A klímaváltozás miatt a következő évtizedekben drasztikusan csökkenni fog azoknak a helyszíneknek a száma, amelyek alkalmasak téli olimpia megrendezésére. A kutatások szerint, 2050-re a téli olimpiai házigazdáknak több, mint a fele nem tudja megrendezni a versenyeket.

Ha csak arra gondolunk, hogy itthon az 1980-as évek elején a Normafán még tányéros felvonó szolgálta ki a síelőket és nem volt olyan november, amelynek a végén ne esett volna már 15-20 cm hó Budapesten, akkor átérezzük a téli olimpia házigazdáinak aggodalmát. Egészen mostanáig azt gondoltuk, hogy ez egy átmentei állapot, de egyre több az olyan tél, amelyen nem, hogy hó nem esik sík területen, de a hőmérséklet alig közelíti meg a nulla fokot januárban.

(Forrás: www.idokep.hu)

Az itthoni viszonyokhoz képest még elkeserítőbbek azok a hírek, amelyek azokról a hegyvidéki településekről érkeznek, amelyek potenciális téli olimpia rendezők. Az ötkarikás sportágakra szakosodott insidethegames.biz portál szerint 30 év múlva az eddigi 19 házigazdából 10 már nem tudna otthont adni a havas-jeges seregszemlének. A kutatók azt is megállapították, hogy 2080-ra ez a szám hatra olvad.

(Forrás: www.freepik.com)

A 2014-es szocsi játékok alatt olyan meleg volt, hogy több versenyző panaszkodott a hó hiányára és minőségére, amelyen nehéz volt manőverezni. A legtöbb nyertes az első tíz indulóból került ki, akiknek hatalmas előnyt jelentett a még érintetlen, száraz hó. A 2010-es vencouveri olimpiához képest 5%-kal kevesebben értek célba, a sérülések pedig 9%-kal növekedtek.

A klímaváltozás hatására a Nemzetközi Olimpiai Bizottság márciusban bejelentette, hogy 2030-tól minden rendező városnak "klímapozitívnak" kell lennie, ami a széndioxid-kibocsátás jelentős csökkentésére, illetve hosszú távon a minimálisra szorítására vonatkozik.